Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 19:35
BUSINESS & FINANCE

Ευρωδικαστήριο: Απορρίπτεται το αίτημα της TikTok για αναστολή των νέων ψηφιακών κανόνων της ΕΕ

Ευρωδικαστήριο: Απορρίπτεται το αίτημα της TikTok για αναστολή των νέων ψηφιακών κανόνων της ΕΕ

Το Ευρωδικαστήριο απορρίπτει το αίτημα της ByteDance, μητρική της ΤikTok για αναστολή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την ορίζει ως πυλωρό (gatekeeper), την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών που αναγκάζει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για διαμοιρασμό βίντεο να συμμορφωθεί με τους ψηφιακούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες του μπλοκ.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι η ByteDance «δεν απέδειξε τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για τη λήψη προσωρινής διαταγής προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία» σε απόφασή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. 

Η κινεζικών συμφερόντων εταιρεία ζήτησε πέρυσι προσωρινά μέτρα παράλληλα με την έφεσή της κατά της απόφασης της ΕΕ να θέσει την TiKTok στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις ψηφιακές αγορές. Εάν γινόταν δεκτό, αυτό θα σταματούσε τον αυστηρό έλεγχο της TiKTok μέχρι την έκβαση της έφεσης.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση, προσβλέπουμε στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσής μας σε ταχεία βάση», δήλωσε εκπρόσωπος της TiktTok. 

Η DMA -η οποία τίθεται πλήρως σε ισχύ τον Μάρτιο- θα επιβάλει ένα αυστηρό καθεστώς σε επιχειρήσεις των οποίων οι πρακτικές έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ και φορολογικούς ελέγχους από τον εποπτικό φορέα της ΕΕ. 

Σύμφωνα με την DMA θα είναι παράνομο για ορισμένες πλατφόρμες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Θα απαγορεύεται να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται και θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πλατφόρμες. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάγωμα του χαρακτηρισμού της ως gatekeeper ζητά η TikTok

Meta: Άσκηση έφεσης κατά του κανονισμού για τις ψηφιακές πλατφόρμες της ΕΕ για Messenger και Marketplace

Κομισιόν: Σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου οι κανόνες για τις ψηφιακές αγορές (DMA)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News