Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 07:11
2024

Χρονιά ανάκαμψης για τα τσιπ: Έρχονται ρεκόρ με καταλύτη τη Nvidia

Χρονιά ανάκαμψης για τα τσιπ: Έρχονται ρεκόρ με καταλύτη τη Nvidia

Αισθητή ανάκαμψη και πωλήσεις ρεκόρ προβλέπονται φέτος για την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, με τη Nvidia να βρίσκεται στην «καρδιά» αυτής της ανάπτυξης. Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών αναμένει ότι ο κλάδος, ο οποίος είναι πεδίο έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και σε μικρότερο βαθμό Ευρώπη, θα βγει από τη στασιμότητα του 2023 χάρη στην αύξηση των αναγκών για ηλεκτρονικά εξαρτήματα από επιχειρήσεις κάθε είδους.

Το 2023 οι διεθνείς πωλήσεις ημιαγωγών υποχώρησαν κατά 8,2% στα 526,8 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας όμως κάποια σημάδια βελτίωσης το δεύτερο εξάμηνο. Αυτή η τάση προβλέπεται πως θα συνεχιστεί και φέτος, με ανάπτυξη 13% σχεδόν στα 600 δισ. δολάρια. 

«Δεδομένου ότι τα τσιπ παίζουν έναν μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο σε αναρίθμητα προϊόντα από τα οποία εξαρτάται ο κόσμος, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά ημιαγωγών είναι εξαιρετικά ισχυρές», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών, John Neuffer.

Εκρηκτική ζήτηση για τη Nvidia

Στο επίκεντρο της ανάπτυξης αυτής βρίσκεται η Nvidia, η οποία είναι κορυφαία διεθνώς και γλίτωσε την ύφεση του κλάδου πέρυσι χάρη στους επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης. Η ζήτηση για αυτούς τους επεξεργαστές είναι υψηλότατη, καθώς επιτρέπουν τη διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων, το οποίο είναι και απαραίτητο για τις εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα για τη Nvidia, οι πωλήσεις υπολογίζεται πως υπερδιπλασιάστηκαν, αγγίζοντας σχεδόν τα 60 δισ. δολάρια το φορολογικό έτος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι τα ετήσια έσοδά της θα ξεπεράσουν τα 90 δισ. δολάρια μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Nvidia άγγιξε νέα υψηλά αυτή την εβδομάδα και καταγράφει κέρδη περίπου 39% μόνο από την αρχή του έτους.

Σημείο καμπής

Οι επενδυτές αναζητούν σημάδια περαιτέρω ανάπτυξης, ιδίως σε εταιρείες όπως η Nvidia που θεωρούν ότι θα επωφεληθούν από τις τεράστιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, ορισμένοι «παίκτες» της αγοράς αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες το 2023 και είδαν τεράστια πτώση στις πωλήσεις τους, καθώς οι πελάτες τους προσπαθούσαν να αποσυμπιέσουν τις αποθήκες τους που ήταν γεμάτες. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των Intel και Qualcomm, υποστηρίζουν ότι οι αγορές άρχισαν να εμφανίζουν φυσιολογικά μοτίβα και ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Σύμφωνα με τον Neuffer, η αδυναμία του πρώτου εξαμήνου του 2023 ήταν ένα «hangover» από την πανδημία, όταν οι εταιρείες παραγωγής τσιπ αδυνατούσαν να καλύψουν την πρωτοφανή ζήτηση για ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, πολλοί πελάτες έκαναν τεράστιες παραγγελίες, προκειμένου ακριβώς να μην στερέψουν από προϊόντα και τελικά όταν η οικονομία επανήλθε στην κανονικότητα, η ζήτηση επιβραδύνθηκε και οι αποθήκες τους έμειναν γεμάτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συνιδρυτής ενός κολοσσού γύρισε την πλάτη σε 70 δισ. δολάρια και ζει χωρίς ρεύμα

Το έτος της Nvidia, των big tech και των υψηλών αποτιμήσεων

Ανταγωνιστές αλλά οικογένεια: Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της τεχνολογίας είναι ξαδέρφια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News