Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 21:49
BUSINESS & FINANCE

Το έτος της Nvidia, των big tech και των υψηλών αποτιμήσεων

Το έτος της Nvidia, των big tech και των υψηλών αποτιμήσεων

Οι πιο πολύτιμες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη έχουν ωθήσει φέτος τον Nasdaq στην καλύτερη ετήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας, καθώς η όρεξη των επενδυτών για τεχνητή νοημοσύνη αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στη διάρκεια του 2023. 

Δεν υπάρχει επίσης καμία άλλη εταιρεία που να ενσωμάτωσε όλον αυτόν τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη πέραν από τη Nvidia. Η άνοδος της μετοχής της κατά 230% της έχεις προσδώσει την καλύτερη επίδοση μακράν μεταξύ των μετοχών τόσο του Nasdaq 100 όσο και του S&P 500. 

Tα κορυφαία κέρδη στην τεχνολογία

Source: Bloomberg

Παρακάτω αναλύεται η πορεία του έτους σε γραφήματα, αντανακλώντας τις ανοδικές απόψεις των αναλυτών για τη Nvidia, τα κέρδη του Nasdaq 100, την κυριαρχία των επτά μεγαλύτερων μετοχών τεχνολογίας και Διαδικτύου καθώς και τις υψηλές αποτιμήσεις του κλάδου της τεχνολογίας.

Ο «τυφώνας» Nvidia 

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή συζήτηση σχετικά με το εάν η μετοχή της Nvidia είναι πολύ ακριβή ή φθηνή, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι αναλυτές της Wall Street δεν βλέπουν τέλος για την άνευ προηγουμένου αύξηση των κερδών που τροφοδότησε την πορεία της. Η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη ύψους 48 δισ.δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες, υψηλότερα από τις προσδοκίες κατά περίπου 10 δισ. δολάρια στην αρχή του έτους.

Ο Nasdaq συνέχισε να ενισχύεται παρά τα υψηλά επιτόκια

Η σταθερή άνοδος των επιτοκίων κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η απειλή για τον κλάδο που πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν. Αντίθετα, ο Nasdaq 100 συνέχισε να αυξάνεται παρά την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ που παρέμεινε σταθερά πάνω από το 4% κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η ισχύς τροφοδοτήθηκε από τα αυξανόμενα κέρδη αφού οι εταιρείες έκοψαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και περιόρισαν τις δαπάνες. Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο πρόσφατα, εν μέσω ενδείξεων ότι η Federal Reserve τελείωσε με την ιστορική της εκστρατεία αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά

Οι επτά μεγαλύτερες μετοχές της τεχνολογίας και του διαδικτύου – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Meta Platforms και Tesla – είδαν τη συνδυασμένη στάθμισή τους στον S&P 500 να αυξάνεται στο επίπεδο ρεκόρ 29% τον Νοέμβριο. Οι επενδυτές στράφηκαν σε αυτές εν μέσω προσδοκιών ότι είναι σε καλύτερη θέση για να κεφαλαιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη λόγω της τεράστιας κλίμακας και της οικονομικής τους δύναμης. Αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του κέρδους 23% του δείκτη για το 2023.

Υψηλές αποτιμήσεις

Ο δείκτης Nasdaq 100 διαπραγματεύεται σε επίπεδα περίπου 25 φορές υψηλότερα από τα προβλεπόμενα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ενώ πρόκειται για χαμηλότερο πολλαπλάσιο από το ανώτατο όριο των 30 του 2020, είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο του 19 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα: Πώς η Big Tech επηρεάζει την ακαδημαϊκή έρευνα

Πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια η Apple: Στην κορυφή του κόσμου για 5η χρονιά

Στα 2 δισ. δολ. η αποτίμηση της γαλλικής startup, Mistral ΑΙ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News