Business & Finance Δευτέρα 6/11/2023, 16:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανταγωνιστές αλλά οικογένεια: Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της τεχνολογίας είναι ξαδέρφια

Ανταγωνιστές αλλά οικογένεια: Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της τεχνολογίας είναι ξαδέρφια

Όποιος μπαίνει στο ίντερνετ από οποιαδήποτε συσκευή πιθανότατα αγγίζει, χωρίς να το ξέρει, εκατοντάδες τσιπάκια της Nvidia και της AMD. Η τεράστια ζήτηση ημιαγωγών για smartphones, υπολογιστές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά κυρίως, η εκτίναξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει φέρει τις δύο εταιρείες στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων και βέβαια, σε έναν μεγάλο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, όμως, είναι ότι οι CEOs τους είναι εκτός από αντίπαλοι και συγγενείς.

Ο Jensen Huang της Nvidia και η Lisa Su της AMD είναι δύο από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην παγκόσμια βιομηχανία των ημιαγωγών. Το γεγονός ότι και οι δύο έχουν ρίζες στην Ταϊβάν μάλλον δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν την τεράστια σημασία που έχει αυτό το νησί για την αγορά των τσιπ, που σύμφωνα με την McKinsey θα έχει φτάσει το 1 τρισ. δολάρια έως το 2030. 

Ανταγωνιστές αλλά οικογένεια: Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της τεχνολογίας είναι ξαδέρφια-1
φωτ.: AP

 

Πάντως, το γεγονός ότι Huang και Su δεν μεγάλωσαν μαζί, τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται σε έναν κλάδο που θεωρείται αυτή τη στιγμή από τους πιο δυναμικούς παγκοσμίως. Σύμφωνα με το CNN, η Su είναι η εγγονή του θείου του Huang. «Είμαστε μακρινοί συγγενείς», είχε πει με ένα χαμόγελο όταν την είχαν ρωτήσει σχετικά σε εκδήλωση του Consumer Technology Association (CTA) το 2020.

Στην Ταϊβάν, όπου και οι δύο έχουν γεννηθεί, με διαφορά έξι ετών, Su και Huang αντιμετωπίζονται σαν ροκ σταρ. 

«Δεν προκαλεί έκπληξη που δύο άτομα ταϊβανέζικης καταγωγής βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο της βιομηχανίας ημιαγωγών», σημειώνει πάντως ο Christopher Miller, συγγραφέας του βιβλίου «Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology». «Γιατί αν και η Ταϊβάν απέχει πολύ από την  Silicon Valley, στην πραγματικότητα αυτά τα δύο μέρη είναι πιο συνδεδεμένα με οικογενειακούς δεσμούς, επιχειρηματικούς δεσμούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς από οπουδήποτε αλλού». 

Ανταγωνιστές αλλά οικογένεια: Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της τεχνολογίας είναι ξαδέρφια-2
φωτ.: AP

Η Ταϊβάν έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων αιχμής, που ενισχύουν την οικονομία της, σημειώνει η Edith Yeung, της εταιρείας venture capital της Silicon Valley, Race Capital. Εταιρείες όπως η TSMC στους ημιαγωγούς και οι ASUS, Acer και Foxconn στα ηλεκτρονικά ενθαρρύνουν πολλούς νέους να επιδιώξουν μία καριέρα μηχανικού τεχνολογίας. 

«Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η οικονομία της Ταϊβάν είναι εστιασμένη στην παραγωγή ηλεκτρονικών, την συναρμολόγηση τσιπ, την παραγωγή τσιπ, τον σχεδιασμό τσιπ και ό,τι έχει να κάνει με τα τσιπ. Και εάν κοιτάξετε την οικονομία της Ταϊβάν σήμερα, οι ημιαγωγοί είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της», εξηγεί ο Miller.  «Αυτό σημαίνει ότι για τους νέους που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, οι ημιαγωγοί είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές καριέρας». 

Παράλληλες ζωές

Ο Huang της Nvidia γεννήθηκε το 1963 στην Ταϊπέι, ενώ η οικογένειά του μετακόμισε στην Ταϊλάνδη, όπου ο πατέρας του δούλευε σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου. Όταν ήταν 9 ετών, και με φόντο την πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη, οι γονείς του αποφάσισαν να στείλουν τα δύο παιδιά τους στην Ουάσιγκτον, για να μείνουν με συγγενείς τους. Εκείνοι, τους έστειλαν εσωτερικούς σε σχολείο στο Κεντάκι. 

Εν τω μεταξύ, η Su γεννήθηκε στην Ταϊνάν το 1969. Βρέθηκε στις ΗΠΑ νωρίτερα, καθώς μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 3 ετών. 

Τα δύο μακρινά ξαδέρφια μεγάλωσαν με απόσταση, αλλά ακολούθησαν παρόμοια μονοπάτια στην ενήλικη ζωή τους. 

Σπούδασαν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί –η Su στο Massachusetts Institute of Technology και ο Huang στο Oregon State University και το Stanford University. Αργότερα, έπιασαν δουλειά σε εταιρείες ημιαγωγών, με τον Huang, μάλιστα, να κάνει ένα πέρασμα από την AMD, πριν να βρεθεί στην Nvidia, το 1993. Η Su προσελήφθη από την AMD σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα. 

Τώρα, και οι δύο μάνατζερ εδρεύουν στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, με τα γραφεία τους να απέχουν πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο. Οι εταιρείες τους πουλάνε hardware και software στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα απρόσμενα σύμβολα του στυλ: Όλοι θέλουν το μαύρο δερμάτινο μπουφάν του CEO της Nvidia

Nvidia: Τα 46 δισ. δολάρια άγγιξε η περιουσία του Jensen Huang

Από έλλειψη σε υπερπροσφορά: «Πονοκέφαλος» τριών ετών στην αγορά των τσιπ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News