Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 07:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από έλλειψη σε υπερπροσφορά: «Πονοκέφαλος» τριών ετών στην αγορά των τσιπ

Από έλλειψη σε υπερπροσφορά: «Πονοκέφαλος» τριών ετών στην αγορά των τσιπ

Από αυτοκίνητα μέχρι κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια, η παραγωγή μιας τεράστιας γκάμας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ήρθε αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας: την έλλειψη των ημιαγωγών. Τα λεγόμενα τσιπ, δυσεύρετα μέχρι και πριν από δύο χρόνια και εν μέρει υπεύθυνα για την εκτίναξη στις τιμές ορισμένων πολυπόθητων -εν μέσω πανδημίας- συσκευών, προκαλούν ξανά «πονοκέφαλο» στις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τους. Το παράδοξο είναι ότι πλέον το πρόβλημα έχει αναστραφεί, καθώς αυτή τη φορά υπάρχει πρόβλημα υπερπροσφοράς.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην παραγωγή των τσιπ. Ταυτόχρονα, όμως, η ζήτηση για υπολογιστές και smartphones μεταξύ άλλων εκτοξεύθηκε λόγω του εγκλεισμού. Έτσι, αφού εκτινάχθηκε η ζήτηση για ημιαγωγούς κάθε είδους, άρχισε να υπάρχει έλλειψη σε μια σειρά από προϊόντα, από κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια μέχρι ορισμένα εξαρτήματα πλυντηρίου και αυτοκινήτων.

Οι ελλείψεις συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έπειτα, όμως, αντί η αγορά να επανέλθει σε ισορροπία, η ζυγαριά άρχισε να κλίνει προς την αντίθετη πλευρά. Αυτή τη στιγμή, παρουσιάζεται υπερπροσφορά σε συγκεκριμένους τύπους ημιαγωγών, όπως τις μνήμες NAND και DRAM, που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε λάπτοπ, αλλά και σε servers σε data center.

Όσο η ζήτηση ήταν σε υψηλά επίπεδα, οι εταιρείες παρήγγελναν μαζικά, ώστε να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε ημιαγωγούς. Στη συνέχεια, όμως, όσο επιβραδυνόταν η οικονομία και η καθημερινότητα επανήλθε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα.

«Έτσι, οι κατασκευαστές των τελικών προϊόντων σταμάτησαν να παραγγέλνουν τσιπ και αντ’ αυτού εστίασαν στο να πουλήσουν τα αποθέματα που ήδη είχαν», δήλωσε στο CNBC ο Peter Hanbury της Bain & Company.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν αφορά όλα τα είδη των ημιαγωγών, με τη ζήτηση για παράδειγμα όσων χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Θα επανέλθει η ισορροπία;

Προκειμένου να ενισχυθεί η τιμή των τσιπ και να εξισορροπηθεί η αγορά, οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τους θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής.

Η Samsung για παράδειγμα αναμένει ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αντίστοιχες προβλέψεις κάνουν και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς.

Από την πλευρά της η TSMC προβλέπει πως θα συνεχιστεί η προσαρμογή των αποθεμάτων. «Μετά τη φετινή διόρθωση, πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα σενάριο ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο για την TSCM, αλλά το πόσο ισχυρή θα είναι θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό περιβάλλον», σχολίασε στο CNBC ο Sze Ho Ng, αναλυτής στην China Renaissance Securities.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Περισσότερος θόρυβος»: Ο τεχνολογικός γίγαντας με το παρολίγον άστοχο όνομα

Η ΕΕ ζητά από τις εταιρείες μετάλλων να φτιάξουν υλικά για τσιπ – Το αίτημα στη Mytilineos

Δεν είναι τόσο εύκολο να μπει κάποιος στην αγορά των τσιπ – Γίγαντας 47,9 δισ. δολαρίων απέτυχε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News