Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 14:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάικ Λαζαρίδης: Ήταν ο «Έλληνας Steve Jobs» ένας δυσλειτουργικός καλλιτέχνης;

Μάικ Λαζαρίδης: Ήταν ο «Έλληνας Steve Jobs» ένας δυσλειτουργικός καλλιτέχνης;

«Ένας δυσλειτουργικός καλλιτέχνης. Ταιριάζει μόνο σε ένα οικοσύστημα, δηλαδή στο εργαστήριο». Έτσι περιγράφει ο ηθοποιός Jay Baruchel τον Μάικ Λαζαρίδη, τον ελληνικής καταγωγής Καναδό δημιουργό του BlackBerry.

Ο  Baruchel είχε την ευκαιρία να μελετήσει σε βάθος τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ανθρώπου που μας έβαλε στην εποχή του mobile, πολύ πριν ο Steve Jobs κυκλοφορήσει το iPhone. Και αυτό γιατί παίζει τον Λαζαρίδη στην ταινία «BlackBerry», που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ σήμερα.

«Έχει ένα ξεκάθαρο, ιδιαίτερο, ευδιάκριτο σύστημα αξιών και μια σαφή άποψη του τι θέλει να κάνει», λέει ο ηθοποιός στο Axios.

Η ταινία «BlackBerry» έχει στηριχθεί στο βιβλίο του 2015 «Losing the Signal» για την άνοδο και την πτώση της καναδικής εταιρείας Research in Motion.

Η Research In Motion (RIM) ιδρύθηκε το 1984 από τον Λαζαρίδη και τον Douglas Fregin.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες Ποντίους γονείς, που είχαν καταγωγή από τη Χίο. Ήταν πέντε χρόνων όταν η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά, το 1966. Σε ηλικία 12 ετών κέρδισε το βραβείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης του, γιατί είχε διαβάσει όλα τα βιβλία φυσικής που μπορούσε να βρει στα ράφια της.

Λαζαρίδης και Fregin έφεραν την επανάσταση το 1999, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο BlackBerry, έναν αμφίδρομο βομβητή που επέτρεπε στο χρήστη να λαμβάνει και να στέλνει emails, όπου και εάν βρισκόταν. Πολύ σύντομα, το BlackBerry άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις.  Τα στελέχη μπορούσαν πια να δουλεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά όταν ταξίδευαν ή βρίσκονταν εκτός γραφείου. Το email αντικατέστησε το τηλέφωνο, για να γίνει ο προτιμητέος τρόπος επικοινωνίας στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Το 2002 η RΙΜ κυκλοφόρησε το πρώτο της τηλέφωνο, συνδυάζοντας τις κλήσεις φωνής με τα emails στην ίδια συσκευή, και τότε η εταιρεία πραγματικά απογειώθηκε. Κάθε επιχειρηματίας ή στέλεχος που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να κυκλοφορεί με ένα BlackBerry. Ακόμα και οι πιο junior εργαζόμενοι της βιομηχανίας του finance τσέκαραν μανιωδώς αυτά τα «πρωτόγονα» smartphones, εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Και σχεδόν χωρίς να το θέλει, η RIM κατέκτησε το πιο δύσκολο κοινό στην ιστορία του marketing, δηλαδή τους εφήβους, καθώς πολύ πριν από το WhatsApp και το Messenger, το BlackBerry τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μηνύματα χωρίς να καταναλώνουν τις «μονάδες» του κινητού τους.

Μάικ Λαζαρίδης: Ήταν ο «Έλληνας Steve Jobs» ένας δυσλειτουργικός καλλιτέχνης;-1
φωτ.: AP

Στο αποκορύφωμα της δόξας του, το BlackBerry κατείχε μερίδιο αγοράς 50% στα smartphones. Το 2007, η RIM ήταν η πολυτιμότερη επιχείρηση στο χρηματιστήριο του Τορόντο, με κεφαλαιοποίηση 67 δισ. δολαρίων, καθώς τα BlackBerry μετρούσαν 10 εκατ. συνδρομητές. Ανάμεσά τους, ο Barack Obama, που έδωσε μάχη με τους άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας για να μπορέσει να κρατήσει το πολυαγαπημένο του BlackBerry, όταν πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Ο Μάικ Λαζαρίδης μπήκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου και τον Ιούνιο του 2008, η μετοχή της εταιρείας του άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 149,90 δολαρίων.

Αλλά μετά, «χτύπησε» η παγκόσμια κρίση και κυρίως… το iPhone. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της RIM υποτίμησαν το smartphone της Apple, το οποίο πρωτο-κυκλοφόρησε στις αρχές του 2007. Ήταν, βέβαια, ένας άνισος αγώνας απέναντι  σε αυτό που έμελλε να αποδειχθεί το πιο επιτυχημένο καταναλωτικό προϊόν όλων των εποχών. Όμως στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα μερίδιά της σε μια αγορά που η ίδια δημιούργησε, η RIM βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από την Apple.

Η «κατηφόρα» της ήταν πια ανεξέλεγκτη στις αρχές της δεκαετίας, όταν η μετοχή της έπεσε στα 6 δολάρια, ο Λαζαρίδης αποχώρησε από την εταιρεία και η RIM μετονομάστηκε σε BlackBerry, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κάνει μια νέα αρχή.

Τελικά, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα της στα smartphones και να εστιάσει στην αγορά του λογισμικού. Σήμερα, η BlackBerry παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας λογισμικού σε επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τα επόμενα κινητά θα είναι ενσωματωμένα στο αυτί μας, λέει ο «πατέρας» του τηλεφώνου

Πάσχουμε όλοι από nomophobia: Πόσο άλλαξαν τον εγκέφαλό μας τα 15 χρόνια του iPhone

Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News