Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ben & Jerry’s: Το μίσος για το τρέξιμο που έφερε την επανάσταση στο παγωτό 

Ben & Jerry’s: Το μίσος για το τρέξιμο που έφερε την επανάσταση στο παγωτό 

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, τον Μάιο του 1978, τα Ben & Jerry’s άνοιξαν τις πόρτες τους για πρώτη φορά, μεταμορφώνοντας μια για πάντα τη παγκόσμια βιομηχανία παγωτού. 

Στην πραγματικότητα, ο Ben Cohen και ο Jerry Greenfield, βρέθηκαν κατά τύχη στην αναδυόμενη αγορά του premium παγωτού. 

Οι δύο άντρες γνωρίστηκαν σε μικρή ηλικία, αφού πήγαιναν μαζί σχολείο στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Αυτό που τους έφερε κοντά όμως, ήταν, όταν την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής, τα δύο -παιδιά τότε- συνειδητοποίησαν πως είχαν κάτι κοινό: Μισούσαν το τρέξιμο και αγαπούσαν το φαγητό.

Χρόνια μετά, όταν ο Ben δυσκολευόταν να πουλήσει τα κεραμικά του και o Jerry δεν έγινε δεκτός στην ιατρική, συμφώνησαν να ανοίξουν ένα μαγαζί μαζί. 

Η πρώτη τους σκέψη ήταν να στραφούν στα κουλούρια, αλλά επειδή τα μηχανήματα ήταν πολύ ακριβά, πήγαν σε ένα μάθημα παρασκευής παγωτού που κόστιζε πέντε δολάρια και εκεί βρήκαν αυτό που έψαχναν.

Δίνοντας ο καθένας 4.000 δολάρια και παίρνοντας ακόμη 4.000 μέσω δανείου, οι δύο 27χρονοι ξεκίνησαν να μετατρέπουν ένα βενζινάδικο, στο πρώτο τους κατάστημα.

Επειδή το Βερμόντ, όπου στεγαζόταν η επιχείρηση, έχει συνήθως χαμηλές θερμοκρασίες, ο Ben έφτιαχνε κρέπες, σούπες και άλλα φαγητά, ενώ ο Jerry ήταν υπεύθυνος για το παγωτό. Αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα, η επιτυχία του παγωτού ήταν τόσο μεγάλη, που πουλούσαν μόνο αυτό. 

Το μυστικό της εταιρείας είναι η κακή όσφρηση του Ben 

Ben & Jerry’s: Το μίσος για το τρέξιμο που έφερε την επανάσταση στο παγωτό -1
Φωτ.: AP

Από την αρχή οι δύο συνέταιροι, επικεντρώθηκαν σε έντονα αρωματισμένα, πλούσια σε υφή και δημιουργικά παγωτά, και υπήρχε λόγος για αυτό.

«Δεν είχα ποτέ πολύ καλή αίσθηση όσφρησης, έτσι δεν είχα και καλή αίσθηση της γεύσης (σ.σ. οι δύο αυτές αισθήσεις συνδέονται). Όταν ξεκινήσαμε, η πρόκληση ήταν, ο Jerry να φτιάξει μια γεύση που θα μπορούσα να δοκιμάσω με κλειστά μάτια. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να φτιάξει παγωτά με έντονη γεύση», είχε δηλώσει ο Ben το 1994, σε συνέντευξή του στους New York Times. 

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν μόνο φρέσκια κρέμα και τοπικό γάλα και τα καλύτερα και μεγαλύτερα κομμάτια ξηρών καρπών, φρούτων, καραμέλες και μπισκότα. Δεν πέρασε πολύς καιρός για  να σχηματιστούν ουρές έξω από το κατάστημα. 

Το 2000 η Ben & Jerry’s, εξαγοράστηκε από τη Unilever και πλέον έχει χιλιάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Τρώτε τα πάντα με μέτρο»: Τα κόλπα και τα ψέματα της βιομηχανίας των τροφίμων

Το marketing της αηδίας: Πώς ένα παλιό brand τροφίμων γίνεται της μόδας

Τρώτε παγωτό για να δροσιστείτε; Λοιπόν, κάνετε λάθος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News