Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 16:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν ότι η συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι πρόωρη. Αυτό ήταν το μήνυμα της Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την αναμενόμενη απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στο ιστορικό ρεκόρ του 4%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά της στο Νταβός σε πιθανή μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι, είπε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση της και όχι τις ερμηνείες που δίνουν οι άλλοι σε αυτές. «Εξαρτόμαστε από τα οικονομικά δεδομένα και όχι από το ημερολόγιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Παίρνουμε αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», δήλωσε σε άλλο σημείο η επικεφαλής της ΕΚΤ, παρότι αναγνώρισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να έχει μείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν αδυναμία στο εγγύς μέλλον. Ανέφερε, δε, ότι ορισμένοι δείκτες του πληθωρισμού είναι πιο αδύναμοι από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ενώ αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια του 2024. 

Ωστόσο, η ίδια είπε ότι η αγορά εργασίας έχει παραμείνει εύρωστη με το ποσοστό ανεργίας στο 6,4% τον Νοέμβριο, παρότι η ζήτηση για εργασία επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις εργασίας να προκηρύσσονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αυξήσεις των μισθών, επισημαίνοντας μια επιβράδυνση, ενώ διευκρίνισε ότι οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά όχι με χαμηλότερο ρυθμό και η ελπίδα της ΕΚΤ είναι ότι αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις θα απορροφηθούν από τα κέρδη των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιδράσεις. Ωστόσο, υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί στην ευρωζώνη, καθώς περίπου το 40% των εργαζομένων στην ευρωζώνη πρόκειται να υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, έκανε εκ νέου έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να περιορίζουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, τονίζοντας ότι οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να καταστήσουν τις οικονομία μας πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, καθώς και να μειωθούν σταδιακά οι υψηλοί δείκτες δημόσιου χρέους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο». Αυτή η φράση που έχει ειπωθεί τόσες φορές στις τελευταίες συνεδριάσεις, συνόψισε το σήμα που ήθελε να εκπέμψει για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ στις αγορές που ποντάρουν σε πρόωρες μειώσεις επιτοκίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη φορά

Ο αόρατος εχθρός της ΕΚΤ: Το σπιράλ μισθών – τιμών

Επιτόκια: Σε νέα βάση η συζήτηση μετά το Νταβός – Ο κρίσιμος Ιούνιος

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News