Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργοδότες vs Eργαζόμενοι: Ποιος κερδίζει στη μάχη για την ισορροπία μεταξύ ζωής και δουλειάς;

Εργοδότες vs Eργαζόμενοι: Ποιος κερδίζει στη μάχη για την ισορροπία μεταξύ ζωής και δουλειάς;

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Wayfair, Niraj Shah είχε ένα σαφές μήνυμα για τους εργαζόμενους ενόψει του 2024: «Η νίκη απαιτεί σκληρή δουλειά».

«Το να εργάζεσαι πολλές ώρες, να ανταποκρίνεσαι, να συνδυάζεις δουλειά και ζωή, δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις», έγραψε ο Shah σε ένα email προς τους υπαλλήλους.

Η εταιρεία πώλησης επίπλων μέσω του διαδικτύου, η οποία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα απολύσεις, εργάζεται επιθετικά για να επιστρέψει στην κερδοφορία, καθώς η αγορά των ΗΠΑ παραμένει υπό πίεση. Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος της Wayfair απάντησε στην κριτική για το μήνυμα του CEO. «Στο σημείωμά του, ο Niraj ενίσχυε ορισμένες από τις αξίες που συνέβαλαν στην επιτυχία της Wayfair, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβήτησης του status quo, του να είσαι οικονομικά αποδοτικός και να εργάζεσαι σκληρά για την επίτευξη αποτελεσμάτων».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον άλλες προτεραιότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα, και ο περισσότερος χρόνος στο γραφείο δεν είναι μία από αυτές.
Ενώ το 56% των εργαζομένων θεωρεί ότι είναι φιλόδοξοι, το 47% δεν επικεντρώνεται καθόλου στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας, σύμφωνα με το τελευταίο Workmonitor της Randstad, στο οποίο συμμετείχαν 27.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως.

Οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να θεωρούν πιο σημαντική την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το ευέλικτο ωράριο και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εργαζόμενοι θα παραιτούνταν αντί να κάνουν υβριδική εργασία

Για το λόγο αυτό, όλο και λιγότεροι επιθυμούν να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο από ό,τι κάνουν ήδη, μεταδίδει το CNBC.

Από την περίοδο της πανδημίας, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχουν μετακομίσει ή έχουν κάνει άλλες αλλαγές στη ζωή τους με βάση τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον κάποιες φορές την εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή, το 37% των εργαζομένων λέει τώρα ότι θα σκέφτονταν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους εάν ο εργοδότης τους ζητούσε να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο και το 39% λέει ότι η εργασία από το σπίτι είναι αδιαπραγμάτευτη, διαπίστωσε η Randstad.

«Είδαμε μια τεράστια επιτάχυνση της στροφής στην υβριδική εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι άνθρωποι δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν», δήλωσε ο Sander van ’t Noordende, Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad.

Και όμως, ορισμένοι εργοδότες συνεχίζουν να πιέζουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Επικαλούμενες την παραγωγικότητα μεταξύ άλλων ανησυχιών, εταιρείες όπως η Amazon, η Disney, η Goldman Sachs, η Microsoft και η Walmart αναθεώρησαν πρόσφατα τις πολιτικές τους για την υβριδική και απομακρυσμένη εργασία. Μερικές εταιρείες απείλησαν ακόμη και να απολύσουν εργαζόμενους που δεν επιστρέφουν στο γραφείο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών.

«Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα στην κατανόηση μεταξύ των εργοδοτών και των υπαλλήλων», είπε ο van ’t Noordende.

Παράλληλα οι θέσεις με υψηλές αποδοχές που ήταν ανοιχτές και παρείχαν τηλεργασία ή υβριδική εργασία, μειώθηκαν κατά 12% και 69%, αντίστοιχα, στα τέλη του 2023, ενώ οι αναρτήσεις για θέσεις χωρίς τηλεργασία αυξήθηκαν κατά 93%, σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά από τον ιστότοπο καριέρας Ladders.

Η υβριδική εργασία είναι εδώ για να μείνει, προς το παρόν

Αν και ορισμένες εταιρείες εντείνουν τα σχέδια επιστροφής στο γραφείο, οι περισσότερες υβριδικές ρυθμίσεις εργασίας παραμένουν — προς το παρόν, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Conference Board. Μόνο το 4% των CEO των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο με πλήρη απασχόληση το επόμενο έτος.

Με τα κορυφαία ταλέντα να εξακολουθούν να είναι σε υψηλή ζήτηση, οι εργοδότες πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι στις ανάγκες των εργαζομένων, σύμφωνα με τη Vicki Salemi, η οποία εργάζεται στην πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Monster.

«Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους εργαζόμενους που χρειάζονται αυτή την ευελιξία», είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μαθήματα καλών τρόπων για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν

Θέλετε τηλεργασία; Ξεχάστε την προαγωγή 

Βρετανία: Οι δύο απαιτήσεις των νέων -σε ηλικία- διευθυντών για να γυρίσουν πίσω στο γραφείο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News