Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 13:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλετε τηλεργασία; Ξεχάστε την προαγωγή 

Θέλετε τηλεργασία; Ξεχάστε την προαγωγή 

Για ένα διάστημα, όσοι εργάζονταν από το σπίτι φαινόταν να τα έχουν όλα: ευέλικτο ωράριο, περισσότερο χρόνο αφού δεν περνούσαν ώρες «κολλημένοι» στην κίνηση, καλύτερη συγκέντρωση και την ικανότητα να βάζουν μερικές πλύσεις ρούχων μεταξύ των ηλεκτρονικών συναντήσεων. 

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι εργαζόμενοι που δεν πηγαίνουν ποτέ στο γραφείο υστερούν σε μια από τις πιο πολύτιμες πτυχές μιας καριέρας: την προαγωγή.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι προήχθησαν 31% λιγότερο σε σχέση με όσους που εργάζονταν σε ένα γραφείο, είτε όλες τις μέρες της εβδομάδας, είτε μερικές, σύμφωνα με ανάλυση δύο εκατομμυρίων υπαλλήλων από τον πάροχο δεδομένων απασχόλησης Live Data Technologies.

Παράλληλα οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν λιγότερη καθοδήγηση, κάτι που συμβαίνει σε πιο έντονη βάση στις γυναίκες.

Από τους υπαλλήλους που πηγαίνουν στο γραφείο έστω και υβριδικά, το 5,6% έλαβε προαγωγή το 2023, σύμφωνα με τη Live Data Technologies, έναντι 3,9% όσων εργάζονταν εξ αποστάσεως.

«Υπάρχει κάποια μεροληψία εγγύτητας», λέει ο Nick Bloom, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που μελετά την εξ αποστάσεως εργασία και πρακτικές διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι. «Το αποκαλώ κυριολεκτικά διάκριση», τονίζει. 

Ενώ πολλοί χώροι εργασίας έχουν υιοθετήσει υβριδικές πολιτικές ή έχουν σταματήσει να παρέχουν τη δυνατότητα της τηλεργασίας, σχεδόν το 20% όλων των εργαζομένων με πτυχία πανεπιστημίου ή και περισσότερη εκπαίδευση, εξακολουθούν να εργάζονται 100% εξ΄αποστάσεως, σύμφωνα με στοιχεία Δεκεμβρίου από το Census Bureau και το Bureau of Labor Statistics. 

Σχεδόν το 90% των διευθυντικών στελεχών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι όταν πρόκειται για ευνοϊκές αναθέσεις, αυξήσεις ή προαγωγές, είναι πιο πιθανό να ανταμείψουν τους υπαλλήλους που προσπαθούν να έρθουν στο γραφείο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Οι δύο απαιτήσεις των νέων -σε ηλικία- διευθυντών για να γυρίσουν πίσω στο γραφείο 

Από το quiet luxury στο dopamine dressing: Πώς ντυνόμαστε στη δουλειά σήμερα

Έρευνα: Οι μισοί εργαζόμενοι θέλουν τηλεργασία – 1 στους 3 πιθανό να παραιτηθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News