Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 17:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της τηλεργασίας: Εργαζόμενοι κάνουν δύο δουλειές ταυτόχρονα 

Τα μυστικά της τηλεργασίας: Εργαζόμενοι κάνουν δύο δουλειές ταυτόχρονα 

Περίπου το 5% των εργαζομένων σε έναν τυπικό οργανισμό έχει δύο θέσεις πλήρους απασχόλησης ταυτόχρονα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της McKinsey που εξέτασε πάνω από 15.000 εργαζόμενους σε επτά χώρες, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Η McKinsey χαρακτήρισε την τάση ένα «αυξανόμενο φαινόμενο», με όλο και περισσότερους απομακρυσμένους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν μια δεύτερη εξ αποστάσεως εργασία, πιθανότατα χωρίς τη γνώση του εργοδότη τους.

Από τη μία πλευρά, οι επικριτές λένε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι εξαπατούν τους εργοδότες τους και παρέχουν περισσότερα επιχειρήματα για το κίνημα της επιστροφής στο γραφείο. Από την άλλη, οι υποστηρικτές σημειώνουν ότι η τάση είναι σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων στις ΗΠΑ, όπως οι χαμηλοί μισθοί και το υψηλό κόστος ζωής, και ότι το «διπλό ταμπλό» δεν είναι πρόβλημα όσο η απόδοση των εργαζομένων παραμένει ισχυρή.

Ο εργατολόγος David Barron είπε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια που τους απαγορεύουν ρητά να εργάζονται σε δεύτερες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η κατοχή δύο απομακρυσμένων δουλειών θα μπορούσε να παραβιάσει ορισμένες συμβάσεις εργασίας και να οδηγήσει σε απόλυση. Έχει ήδη συμβεί σε μερικούς εργαζομένους που έχουν ανακαλυφθεί. 

Πολλοί εργοδότες αναμένουν ότι οι εργαζόμενοί τους θα είναι επικεντρωμένοι στη δουλειά τους για περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, δήλωσε στο Business Insider ο Aaron De Smet, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. Ωστόσο, τα αφεντικά θα πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στην ποιότητα της εργασίας παρά στον αριθμό των ωρών που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους να κάνουν όλη τη δουλειά σε 20 έως 30 ώρες αντί για 40 και δεν τους πειράζει να εργάζονται 40 έως 60 ώρες την εβδομάδα σε δύο θέσεις εργασίας», είπε. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, ενός Gen Xer, ο οποίος είπε ότι είναι σε θέση να κάνει τρεις δουλειές πλήρους απασχόλησης με τηλεργασία, σε περίπου 40 ώρες την εβδομάδα. Από τον Μάιο, κερδίζει 344.000 δολάρια ετησίως και από τις τρεις δουλειές μαζί. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Εκανε 16 δουλειές για 3 χρόνια αλλά δεν δούλεψε ούτε μία μέρα- Πώς δρούσε;

Τι απέγιναν οι μαθητευόμενοι της Lehman Brothers; Έπιασαν δουλειά την ημέρα που χρεοκόπησε

Χάσμα γενεών και στην εργασία: Οι νέοι «τρελαίνουν» τους γονείς τους με τον τρόπο που δουλεύουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News