Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 19:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα: Πιο δυστυχισμένοι συγκριτικά με την πανδημία είναι τώρα οι εργαζόμενοι 

Ερευνα: Πιο δυστυχισμένοι συγκριτικά με την πανδημία είναι τώρα οι εργαζόμενοι 

Οι εργαζόμενοι είναι πιο δυστυχισμένοι τώρα από ό,τι ήταν στο απόγειο της πανδημίας.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα από τη πλατφόρμα BambooHR, η οποία διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση από την εργασία μειώνεται σταθερά από το 2020, με την πτώση φέτος να είναι απότομη. 

Η πλατφόρμα λογισμικού ανθρωπίνου δυναμικού ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 60.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 1.600 εταιρείες σε όλο τον κόσμο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2023.

«Οι εργαζόμενοι εκφράζουν μια αίσθηση παραίτησης ή ακόμα και απάθειας», σημειώνει η έκθεση. «Οι περισσότεροι απλά αποδέχονται ότι το ηθικό τους χειροτερεύει».

Αν και είναι αλήθεια ότι περισσότερες εταιρείες έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εφάρμοσαν πολιτικές, όπως  παρατεταμένη άδεια και επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας, για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να το επιτύχουν αυτό, το πού και πότε δουλεύουν δεν είναι τα μόνα στοιχεία που τους επηρεάζουν. 

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά

Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη αιτία δυσαρέσκειας από την εργασία είναι η άδικη μεταχείριση στη δουλειά. Μερικά παραδείγματα ως προς αυτό, είναι η ασυνέπεια στις πληρωμές, η έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους και τους ανωτέρους ή ο αδικαιολόγητος φόρτος εργασίας.

Ο πληθωρισμός, οι εκτεταμένες απολύσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές επιστροφής στο γραφείο ανησυχούν τους εργαζόμενους και δημιουργούν μια «βαθιά αίσθηση ανησυχίας» στους χώρους εργασίας, επισημαίνει η Jenn Lim, Διευθύνουσα Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Delivering Happiness.

Στις αρχές του 2023, περίπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων δήλωσαν ότι ένιωθαν άγχος για την οικονομία, ενώ σχεδόν οι μισοί ανησυχούσαν για την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα των Harris Poll/Fast Company σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στη δυστυχία των εργαζομένων είναι η έλλειψη νοήματος που νιώθουν στους ρόλους τους, λέει η Emily Liou, πρώην υπεύθυνη προσλήψεων, στο CNBC.

«Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την καριέρα τους, χάρη στην πανδημία και τη μεγάλη παραίτηση»», εξηγεί η Liou. «Δεν ακούω τόσους πολλούς ανθρώπους να λένε θέλω να βγάλω περισσότερα χρήματα ή θέλω να ανέβω στην ιεραρχία. Τώρα ακούω κυρίως θέλω να νιώθω περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά μου και θέλω να είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που κάνω».

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Wharton, Adam Grant, οι εργαζόμενοι που κατανοούν ότι η δουλειά τους έχει ουσιαστικό, θετικό αντίκτυπο στους άλλους δεν είναι απλώς πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν, είναι και πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις και οι προαγωγές είναι πιο συχνές μεταξύ των ατόμων που πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι σημαντική.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Θέλετε να βρείτε δουλειά με τηλεργασία; Καλή τύχη 

Χάσμα γενεών και στην εργασία: Οι νέοι «τρελαίνουν» τους γονείς τους με τον τρόπο που δουλεύουν

Αντέχει η Γερμανία την τετραήμερη εργασία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News