Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλετε να βρείτε δουλειά με τηλεργασία; Καλή τύχη 

Θέλετε να βρείτε δουλειά με τηλεργασία; Καλή τύχη 

Τον περασμένο μήνα, η startup δεδομένων Cribl δημοσίευσε μια θέση εργασίας για έναν αναλυτή λειτουργιών. Δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον ρόλο. Προσέφερε μισθό από 55.000 έως 70.000 δολάρια τον χρόνο (σ.σ. όχι ιδιαίτερα υψηλός για τις ΗΠΑ), απαιτούσε δύο έως τέσσερα χρόνια σχετικής εμπειρίας και περιλάμβανε τυπικές παροχές όπως ιατρική ασφάλεια και συνταξιοδοτικό λογαριασμό που χρηματοδοτείται από τον εργοδότη. Αλλά η θέση προσέφερε ένα απίστευτα πολυπόθητο – και όλο και πιο σπάνιο – προνόμιο στη σημερινή αγορά εργασίας: ήταν 100% εξ΄αποστάσεως.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα έκαναν αίτηση 573 άτομα. Μια εβδομάδα αργότερα, υποβλήθηκαν άλλες 634 αιτήσεις. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, περισσότεροι από 1.700 υποψήφιοι είχαν στείλει βιογραφικό. Ο διευθυντής προσλήψεων στη Cribl πήρε τελικά συνέντευξη από τρεις αιτούντες προτού κάνει προσφορά σε έναν τυχερό στο Οχάιο. Πόσο τυχερός; Η πιθανότητα να επιλεγεί ήταν 0,06% — 60 φορές χειρότερη από τις πιθανότητες να μπει κανείς στο Χάρβαρντ και ισοδύναμη με το να έχει γενέθλια στις 29 Φεβρουαρίου.

Με την ανεργία στις ΗΠΑ, να βρίσκεται κοντά στο χαμηλό πέντε δεκαετιών, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις για όσους εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να φύγουν από το σπίτι το πρωί. Αλλά η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για όσους θέλουν να εργάζονται μόνο με τηλεργασία. 

Στο LinkedIn, μόνο το 9% των αγγελιών εργασίας τον περασμένο μήνα ήταν πλήρως απομακρυσμένες, από το ανώτατο όριο του 21% τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, οι λίγες απομακρυσμένες καταχωρίσεις προσέλκυσαν σχεδόν τις μισές από όλες τις αιτήσεις εργαζομένων στον ιστότοπο. 

Γιατί έχει γίνει τόσο δύσκολο να βρει κανείς μια θέση με τηλεργασία; 

Τρεις παράγοντες κρύβονται πίσω από την κρίση. Πρώτον, πολλές μεγάλες εταιρείες ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, ωθώντας πολλούς επαγγελματίες που δεν το θέλανε αυτό, να αναζητήσουν ρόλους που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.

Δεύτερον, οι ίδιες εταιρείες καταγράφουν τώρα σχεδόν κάθε νέα θέση εργασίας ως δια ζώσης ή υβριδική, πυροδοτώντας μια απότομη πτώση στον αριθμό των θέσεων τηλεργασίας. Και τρίτον, υπήρξε μια δραματική επιβράδυνση στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα, της βιομηχανίας που ξεκίνησε την άνθηση της εξ αποστάσεως εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι η ζήτηση και κατ΄επέκταση ο ανταγωνισμός για θέσεις με τηλεργασία να εκτινάσσεται. 

Οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι να δουλέψουν από το σπίτι που ορισμένοι συμφωνούν να δουλέψουν με 20% λιγότερα χρήματα. 

Άλλοι έχουν αποδεχτεί προσφορές που αποτελούν υποβάθμιση του ρόλου τους. Οι υποψήφιοι τρέχουν να εγγραφούν σε προγράμματα πιστοποίησης, ελπίζοντας να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους αιτούντες. 

Αλλά δεδομένου του πόσο παρατεταμένη και αποθαρρυντική μπορεί να είναι η αναζήτηση, πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προοπτική της εξ αποστάσεως εργασίας. 

Ενώ το τσουνάμι των αιτήσεων μπορεί να είναι μια πρόκληση για μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργεί επίσης μια τεράστια ευκαιρία για αυτές. Αφού εταιρικοί γίγαντες όπως η Google και η Amazon δεν παρέχουν πλέον 100% τηλεργασία, οι μικρές επιχειρήσεις, έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ταλέντα.

Ο τρελός αγώνας για απομακρυσμένη εργασία δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει σύντομα. Αντιθέτως, καθώς οι εταιρείες κολοσσοί ενισχύουν τις καμπάνιες τους για επιστροφή στο γραφείο, ο ανταγωνισμός για θέσεις με τηλεργασία, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σκληρός. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Grindr: Ζήτησε από τους υπαλλήλους να γυρίσουν στο γραφείο και σχεδόν οι μισοί έφυγαν 

Έρευνα: Κερδίζει έδαφος η καριέρα «χωρίς σύνορα»

Ερευνα: Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία νιώθουν αποκομμένοι από τις εταιρείες τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News