Σαν Σήμερα Παρασκευή 15/09/2023, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τι απέγιναν οι μαθητευόμενοι της Lehman Brothers; Έπιασαν δουλειά την ημέρα που χρεοκόπησε

Τι απέγιναν οι μαθητευόμενοι της Lehman Brothers; Έπιασαν δουλειά την ημέρα που χρεοκόπησε

15 Σεπτεμβρίου 2008

Η Lehman Brothers κηρύσσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ και πυροδοτεί μια κρίση που «γονατίζει» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Για 100 αναλυτές που προσελήφθησαν ως μαθητευόμενοι μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, η 15η Σεπτεμβρίου  θα ήταν η πρώτη τους κανονική μέρα στη δουλειά. Όλοι τους είχαν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους στα λαμπερά γραφεία της επενδυτικής τράπεζας στο Canary Wharf του Λονδίνου τον Ιούλιο, και πλέον θα αναλάμβαναν τους κανονικούς τους ρόλους στο trading floor της Lehman Brothers.

Οι προϊστάμενοί τους τους είπαν να πάρουν την Παρασκευή ρεπό και να επιστρέψουν στο γραφείο τη Δευτέρα, για να καταλάβουν τις νέες τους θέσεις. Όμως όπως εξηγεί στο Financial News ένας από αυτούς, ο Dan Gus, μόλις ξύπνησαν εκείνο το πρωινό, έλαβαν ένα email που τους ενημέρωνε ότι η Lehman Brothers είχε ενταχθεί στο Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε καν γραφεία. Πήγαμε στη δουλειά, αλλά δεν είχαμε πουθενά να πάμε», θυμάται.

Ήταν όλοι τους πρόσφατοι απόφοιτοι πανεπιστημίου, οι κορυφαίοι στις τάξεις τους, οι οποίοι είχαν δελεαστεί από την υπόσχεση ενός παχυλού μισθού και μιας καριέρας ανάμεσα στην ελίτ της Wall Street. Όμως την ημέρα που θα ξεκινούσαν αυτή την πολλά υποσχόμενη καριέρα, βρέθηκαν στον αέρα.

Ένας αναλυτής βρήκε τον προϊστάμενό του σωριασμένο στο πάτωμα της τουαλέτας, να κλαίει χωρίς να γνωρίζει τι να κάνει. Άλλοι ανώτεροι τραπεζίτες προσπαθούσαν να σώσουν όσο περισσότερες δουλειές των υφισταμένων τους μπορούσαν.

Τι απέγιναν οι μαθητευόμενοι της Lehman Brothers; Έπιασαν δουλειά την ημέρα που χρεοκόπησε-1
φωτ.: AP

Τελικά, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι 26.000 υπάλληλοι της Lehman Brothers (εκ των οποίων οι 5.500 δούλευαν στο Λονδίνο), έχασαν τη δουλειά τους.

Αυτοί οι πρόσφατοι απόφοιτοι, που πριν προσληφθούν από την Lehman είχαν κάνει συνεντεύξεις με τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες και είχαν απορρίψει άλλες ελκυστικές προσφορές, δεν έχασαν απλά μια δουλειά. Βγήκαν στην αγορά εργασίας την ώρα που οι τράπεζες κατέρρεαν και έκαναν χιλιάδες απολύσεις.

Ένας αναλυτής θυμάται πως όταν κατάφερε επιτέλους να κλείσει μια συνέντευξη, έφτασε στα γραφεία της τράπεζας και βρήκε 50 από τους πρώην συναδέλφους του να περιμένουν για την ίδια θέση.

Ο Dan Gus κατάφερε να εντοπίσει το 70% από εκείνη τη «φουρνιά» των αναλυτών, θέλοντας να δει τι έκαναν στη ζωή τους, 15 χρόνια μετά.

Όπως διαπίστωσε, οι ζωές και  οι καριέρες τους σημαδεύτηκαν από την τραυματική χρεοκοπία της Lehman Brothers και όσα ακολούθησαν.

Από όσους κατάφερε να εντοπίσει, οι 8 στους 10 εξακολουθούν να δουλεύουν στο finance. Από αυτούς, ένα 15% βρίσκεται σε ανώτερες θέσεις στις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Citigroup. Δύο παραμένουν στη Nomura, την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα που εξαγόρασε την ευρωπαϊκή μονάδα της Lehman, σε μία προσπάθεια –η οποία τελικά απέτυχε- να ενισχύσει την διεθνή παρουσία της.

Κάποιοι, όμως, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ποτέ το αίσθημα της απώλειας και του πένθους που τους προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman. Ένας πρώην αναλυτής, με τον οποίο μίλησε ο Gus, δουλεύει σήμερα σε ανώτερη θέση σε μία εταιρεία private equity. Αλλά παρότι κερδίζει μια εξαψήφια ετήσια αμοιβή, ζει ακόμα σε ένα μικρό στούντιο ενός υπνοδωματίου, μαζί με την σύζυγο και το παιδί του. «Έμεινε με την αίσθηση ότι μπορεί να χάσει τα πάντα μέσα σε μια στιγμή», εξηγεί ο Gus.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Η μητέρα μου με αγαπάει ακόμα»: Τι κάνει σήμερα ο χειρότερος CEO όλων των εποχών

15 Σεπτεμβρίου 2008: Η ημέρα της αποκάλυψης

Χορεύοντας στο κατάστρωμα του Τιτανικού: Η χρεοκοπία που όλοι θεωρούσαν αδιανόητη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News