Σαν Σήμερα Παρασκευή 9/09/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Χορεύοντας στο κατάστρωμα του Τιτανικού: Η χρεοκοπία που όλοι θεωρούσαν αδιανόητη

Χορεύοντας στο κατάστρωμα του Τιτανικού: Η χρεοκοπία που όλοι θεωρούσαν αδιανόητη

9 Σεπτεμβρίου 2008

Η μετοχή της Lehman Brothers πέφτει έως και 45%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 10 ετών. Η Standard & Poor’s  θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της επενδυτικής τράπεζας υπό παρακολούθηση, όμως η χρεοκοπία αυτού του γίγαντα της Wall Street φαντάζει αδιανόητη. Το επιχείρημα όλων; Δεν υπάρχει περίπτωση η αμερικανική κυβέρνηση να την αφήσει να καταρρεύσει.

Η Lehman Brothers, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, χάνει ταχύτατα την εμπιστοσύνη των αγορών. Καθώς κανείς δεν δέχεται να της δανείσει χρήματα στη διατραπεζική και ένα deal διάσωσης με κορεατική τράπεζα ναυαγεί, η μετοχή της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Και αυτό, ενώ έχει ήδη χάσει το 80% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Ακόμα και σε αυτή τη στιγμή, όμως, κανείς δεν φαντάζεται όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και τη χρεοκοπία της Lehman Brother, η οποία θα γονατίσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Charlie Gasparino λέει αυτή την ημέρα πως «παρά το αρνητικό κλίμα εκεί έξω, οι προοπτικές της Lehman είναι αισιόδοξες». Πού στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή; Όπως φαίνεται, στον άνθρωπο που αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα ως ο χειρότερος CEO όλων των εποχών, τον Dick Fuld. «Ο Dick Fuld μπορεί να τα έκανε μαντάρα εδώ, επιτρέποντας τόσο πολλούς τοξικούς τίτλους στα βιβλία της Lehman, αλλά θεωρείται ένας από τους καλύτερους managers στη Wall Street», λέει ο Gasparino.

Χορεύοντας στο κατάστρωμα του Τιτανικού: Η χρεοκοπία που όλοι θεωρούσαν αδιανόητη-1
φωτ.: AP

Ο αναλυτής της Sanford C. Bernstein, Brad Hintz, λέει ότι το sell off στη μετοχή της Lehman  Brothers δεν αντανακλά κάποιο πιστωτικό κίνδυνο ή κάποιο κίνδυνο για τους αντισυμβαλλόμενους της επενδυτικής τράπεζας. Διατηρεί τη σύσταση «market perform» που έχει εκδώσει για τον τίτλο και σε επιστολή του προς τους επενδυτές λέει ότι οι ανησυχίες δεν έχουν βάση: Δε υπάρχει περίπτωση η αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει την Lehman να καταρρεύσει.

Η Fed, που είχε παρέμβει για να αποτρέψει την κατάρρευση της Bear Stearns τον περασμένο Μάρτιο, δεν θα κινδυνεύσει «μία χιονοστιβάδα συστημικού ρίσκου το οποίο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει», επιμένει ο Hintz.

Όμως ο Jim Cramer της εκπομπής Mad Money είναι πιο απαισιόδοξος. Αφότου το deal για ένεση ρευστού από την Korea Development Bank ναυάγησε, δεν υπάρχουν άλλοι πιθανοί αγοραστές για την επενδυτική τράπεζα, λέει. «Ο Fuld είχε την ευκαιρία του. Η ευκαιρία χάθηκε με την Κορέα. Δεν νομίζω ότι κάποιος άλλος ενδιαφέρεται».

H Lehman Brothers θα χρεοκοπήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο πανικός του 2008 έχει πια ξεκινήσει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

15 Σεπτεμβρίου 2008: Η ημέρα της αποκάλυψης

Ο τραπεζίτης που έπαιζε γκολφ την ώρα που γκρεμιζόταν ο κόσμος

Ο πέμπτος χειρότερος CEO όλων των εποχών: Ο καουμπόι πίσω από την κλοπή-μεγατόνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News