Business & Finance Τρίτη 20/06/2023, 08:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τηλεργασία δεν είναι για όλους: Τι θέλουν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι

Η τηλεργασία δεν είναι για όλους: Τι θέλουν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup τον Ιούνιο του 2022, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εργάζονταν σε κλάδους όπου η δουλειά πρέπει να βγει επί τόπου, όπως η μεταποίηση, οι μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς, θα ήθελαν να είχαν την επιλογή να εργαστούν από το σπίτι, αλλά δεν μπορούν. Ωστόσο, επιθυμούν επίσης ευελιξία και αυτονομία.

Η Gallup ρώτησε πρόσφατα 150 διευθυντές ανθρωπίνου δυναμικού μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών τι είδους ευελιξία εξετάζουν για τους υπαλλήλους τους που δουλεύουν από κοντά και τα αποτελέσματα έδειξαν 11 επιλογές. 

1. Εργασία εξ αποστάσεως κάποιες φορές
2. Εργασία σε πολλές τοποθεσίες
3. Τετραήμερη εργασία 10 ωρών
4. Τριήμερη εργασία 12 ωρών
5. Ευέλικτοι χρόνοι έναρξης και λήξης ωραρίου
6. Εργασία σε επιλεγμένες ημέρες μέσα στην εμβδομάδα 
7. Εργασία σε επιλεγμένες ώρες μέσα στην ημέρα
8. Ευέλικτο ωράριο 
9. Μικρότερες βάρδιες 
10. Αυξημένος χρόνος άδειας επί πληρωμή ή χρόνος διακοπών
11. Χαλαρός ενδυματολογικός κώδικας

Στη συνέχεια, το Harvard Business Review, ρώτησε περισσότερους από 5.700 εργαζομένους στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν κάνουν καθόλου τηλεργασία, ποιες από αυτές τις επιλογές τους προσφέρει η εταιρεία για την οποία δουλεύουν. Οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις τους ήταν ο χαλαρός ενδυματολογικός κώδικας (55%), ακολουθούμενοι από ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης (33%) και ευέλικτο ωράριο (flextime) (31%).

Επιπλέον ρώτησε τους υπαλλήλους ποιες από αυτές τις επιλογές θα τους έκαναν να αλλάξουν δουλειά για να τις έχουν. Οι δύο ξεκάθαροι νικητές δεν ήταν εκείνοι που πρόσφεραν περισσότερο οι οργανισμοί, αλλά ο αυξημένος χρόνος άδειας ή άδειας μετ’ αποδοχών (57%) και οι τετραήμερες εβδομάδες εργασίας (44%).

Η Gallup ανακάλυψε ότι τα άτομα με περισσότερο χρόνο διακοπών εμφανίζουν υψηλότερη ευημερία. 

Η τετραήμερη εβδομάδα έχει τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα της Gallup διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που δεν μπορούν να κάνουν τηλεργασία, αυτοί που έκαναν τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία ανέφεραν υψηλότερη συνολική ευημερία. Αυτό υποδηλώνει ότι τέσσερις αντί για πέντε ημέρες δουλειάς, μπορεί να προσφέρουν πλεονεκτήματα σε όσους δεν έχουν επιλογές να εργαστούν εξ αποστάσεως. Επιπλέον αυτό το μοντέλο μειώνει την πιθανότητα να είναι δυσαρεστημένοι από τη δουλειά τους, γεγονός που αυξάνει τις ευκαιρίες για ευημερία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η νέα τάση που ακολουθούν οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν ρευστότητα

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Eρευνα: Οι Έλληνες γίνονται συνειδητοί καταναλωτές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News