Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 12:49
BUSINESS & FINANCE

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Οι 10 χώρες της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες βάσει του κόστους ζωής, της βίζας και της ταχύτητας του ίντερνετ

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν τον προορισμό που ενδείκνυται για «εργασία από οπουδήποτε», καθώς η εργασία κατ’ αποκλειστικότητα από απόσταση γίνεται η νόρμα για πολλές εταιρείες. Μια νέα έρευνα -η οποία αφορά κυρίως Βρετανούς- λαμβάνει υπόψη στοιχεία όπως το κόστος και την ποιότητα ζωής, το κόστος της βίζας, αλλά και τις ταχύτητες του ίντερνετ ανά χώρα και καταλήγει σε μια λίστα με 10 χώρες στην Ευρώπη που είναι κατάλληλες για ψηφιακούς νομάδες.

Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στις εργασιακές πρακτικές, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσφέρουν σε εργαζόμενους την ευκαιρία να δουλέψουν από άλλη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, πάνω από 70% των εργαζομένων στη Βρετανία προσανατολίζονται τώρα σε δουλειές που τους επιτρέπουν να δουλεύουν από οπουδήποτε.

Οι ειδικοί ταξιδίων της Panache Cruises κατέληξαν σε 10 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είναι κατάλληλες για όσους ψάχνουν την ευκαιρία να τηλε-εργαστούν από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που απευθύνεται στο lifestyle των ψηφιακών νομάδων, η Ρουμανία και το Βουκουρέστι βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, καθώς θεωρείται η καλύτερη χώρα για τηλεργασία. Ακολουθούν, η Μαδρίτη (Ισπανία), η Λευκωσία (Κύπρος), η Βουδαπέστη (Ουγγαρία), το Ζάγκρεμπ (Κροατία), η Αθήνα (Ελλάδα), η Λισαβόνα (Πορτογαλία), το Ταλίν (Εστονία), η Βαλέτα (Μάλτα), το Ρέικιαβικ (Ισλανδία).

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα-1

Στη μελέτη της Panache Cruises, οι ειδικοί στα ταξίδια παραθέτουν με αριθμούς τις κορυφαίες τοποθεσίες στις οποίες μπορούν να μετακινηθούν οι ψηφιακοί νομάδες. Βάσει των παραγόντων που θεωρούνται πιο σημαντικοί για τηλε-εργαζόμενους, το Βουκουρέστι της Ρουμανίας έρχεται πρώτο στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις για τους ψηφιακούς νομάδες.

Ωστόσο, όσοι αναζητούν μια τοποθεσία έξω από την πεπατημένη, περιτριγυρισμένη από μοναδικά, εκθαμβωτική ομορφιάς τοπία, θα απογοητευτούν όταν ανακαλύψουν ότι η Ισλανδία βρίσκεται στην τελευταία θέση, παρά το γεγονός ότι είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη.
Από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για τους ψηφιακούς νομάδες είναι το κόστος της βίζας – και με τις περισσότερες χώρες να χρεώνουν περίπου 80 ευρώ, αποτελεί άξιο απορίας το γεγονός ότι η Μάλτα χρεώνει για μια βίζα 260 λίρες.

Η Ελλάδα και τα… χαμηλά ενοίκια

Όσοι ψάχνουν να δουλεύουν σε μια ηλιόλουστη χώρα, μπορούν να μετακομίσουν σε Ισπανία και Κύπρο, οι οποίες βαθμολογούνται στη δεύτερη και τρίτη θέση -και οι δύο έχουν υψηλή βαθμολογία στην ταχύτητα του wifi και είναι ιδανικές σε όσους εργάζονται μέσω ίντερνετ. Η εύρεση μιας οικονομικής κατοικίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο -βάσει της έρευνας- στη Ρουμανία, στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία μπορεί κανείς να βρει να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα με κάτω από 600 ευρώ τον μήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι τιμές αυτές είναι σαφώς καλύτερες από την Πορτογαλία και την Ισλανδία, επί παραδείγματι, όπου το μέσο ενοίκιο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο, παρότι κατατάσσεται 7η στο σύνολο, οι ψηφιακοί νομάδες που δεν κερδίζουν μεγάλο εισόδημα μπορούν να μετακομίσουν στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αυτή απαιτεί από τους αιτούντες βίζα να κερίδουν μόλις πάνω από 750 ευρώ.

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα-2

Στον αντίποδα, η πρώτη της λίστας Ρουμανία απαιτεί υψηλό εισόδημα (περίπου 3.700 ευρώ), αλλά προσφέρει χαμηλά ενοίκια, χαμηλό κόστος ζωής, ενώ καταγράφει υψηλή βαθμολογία στον δείκτη ευτυχίας και έχει γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακοί νομάδες: Γιατί η Ελλάδα είναι πόλος έλξης

Expats: Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Η θέση της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News