Business & Finance Πέμπτη 18/01/2024, 12:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανό η Κίνα να αντιμετωπίσει περαιτέρω περιορισμούς στα τσιπ το 2024 

Πιθανό η Κίνα να αντιμετωπίσει περαιτέρω περιορισμούς στα τσιπ το 2024 

Η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία για να περιορίσουν την τεχνολογία τσιπ της ασιατικής δύναμης, είπαν αναλυτές στο CNBC.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Ολλανδία εμπόδισε την ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML από το να εξάγει ορισμένα από τα συστήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας της στην Κίνα. Η ASML πουλάει μηχανές λιθογραφίας που είναι το κλειδί για την κατασκευή προηγμένων τσιπ.

Το παραπάνω συνέβη αφού οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τους ελέγχους των εξαγωγών προηγμένων ημιαγωγών και εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο, βασιζόμενες σε προηγούμενους κανόνες. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα προηγμένα τσιπ σε τεχνητή νοημοσύνη και στρατιωτικές εφαρμογές.

«Δεν θα εκπλαγώ αν υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί από τις ΗΠΑ, που θα έρθουν μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε ακόμα στη μέση αυτής της αντιπαράθεσης. Και υπάρχουν πολλά γεράκια που ανησυχούν πραγματικά για τη στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας», δήλωσε ο Dan Hutcheson, αντιπρόεδρος και ανώτερος ερευνητής στο TechInsights, στο CNBC. 

Το Πεκίνο επέκρινε την κίνηση της ολλανδικής κυβέρνησης, προτρέποντας τη «να διατηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση, καθώς και τις αρχές της αγοράς».
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ εργαλιοποιούν τους ελέγχους των εξαγωγών, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί έντονα για την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ» στο θέμα των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας από ολλανδικές εταιρείες στην Κίνα.

«Είναι επιπλέον απόδειξη ότι όχι μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και άλλες δυτικές χώρες, όπως η ολλανδική, θα συνεχίσουν να αυξάνουν ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουμε δει τόσο στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ όσο και στους προηγμένους ημιαγωγούς», δήλωσε ο Chris Miller, συγγραφέας του «Chip War» στο CNBC στις αρχές Ιανουαρίου.

Στόχος της Κίνας να είναι αυτόνομη 

Οι δυτικές προσπάθειες να συγκρατήσουν την πρόοδο της Κίνας στην υψηλή τεχνολογία ώθησαν τον οικονομικό γίγαντα στην προσπάθεια να είναι οι εγχώριες επιχειρήσεις του αυτόνομες.

Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Huawei και η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chip της Κίνας SMIC, αναγκάζοντας το Πεκίνο να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία του.

Τα έσοδα των 10 κορυφαίων κατασκευαστών εξοπλισμού τσιπ της Κίνας αυξήθηκαν κατά 39% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την CINNO Research που εδρεύει στη Σαγκάη.

«Πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα η Δύση έχει ένα πλεονέκτημα, αλλά η Κίνα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βεβαιωθεί ότι δεν θα μείνει έξω από την κούρσα των ημιαγωγών», δήλωσε ο Newman του Futurum.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το καλύτερο έτος από το 2009 για τις μετοχές των Nvidia και AMD Power

Η στρατηγική της Ελλάδας για τα μικροτσίπ – Προσχέδιο δράσης ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές τσιπ θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με τον CEO της Nvidia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News