Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Το καλύτερο έτος από το 2009 για τις μετοχές των Nvidia και AMD Power

Το καλύτερο έτος από το 2009 για τις μετοχές των Nvidia και AMD Power

Την καλύτερη ετήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας παρουσίασαν το 2023 οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών, με οδηγό το ράλι των κατασκευαστών τσιπ που υπήρξαν και οι πιο ευνοημένοι από την τεχνητή νοημοσύνη. 

O δείκτης Ημιαγωγών του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφια έχει ενισχυθεί 66% φέτος, με το 2023 να καταγράφει τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2009, οπότε είχε ενισχυθεί 70% στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο δείκτης δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή στη σημερινή συνεδρίαση, που ήταν και η τελευταία του έτους, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα ιστορικά υψηλά του. 

Όλες εκτός από μία μόνο μετοχή του δείκτη αυξήθηκαν το 2023 και μεταξύ των κερδισμένων ξεχώρισε φυσικά η Nvidia, η οποία παρουσίασε εκρηκτική αύξηση πωλήσεων εν μέσω μεγάλης ζήτησης για τσιπ που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή της υπερτριπλασιάστηκε με αποτέλεσμα η Nvidia να αποτελέσει την πρώτη κατασκευάστρια τσιπ με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 τρισ.δολαρίων. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Advanced Micro Devices, ακόμη ένας παίκτης της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της ενισχύθηκε περισσότερο από 130%. 

Ο μοναδικός χαμένος η μετοχή της Wolfspeed, η οποία απώλεσε περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας της φέτος. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει μονάδες ισχύος που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσε απογοητευτικές προβλέψεις για το 2023 καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής σε μία βιομηχανική της μονάδα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News