Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ετήσια κέρδη 13% για τον STOXX 600 – Νικητής το Μιλάνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ετήσια κέρδη 13% για τον STOXX 600 – Νικητής το Μιλάνο

Mε ετήσια άνοδο περίπου 13% τερμάτισαν το 2023 οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω προσδοκιών για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες το επόμενο έτος. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% σήμερα Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών και την καλύτερη επίδοση Δεκεμβρίου από το 2021. 

Για ολόκληρο το έτος κατέγραψε κέρδη 12,6%, με την τεχνολογία να συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων με την καλύτερη επίδοση. 

Ο δείκτης ανέκαμψε περισσότερο από 12% από τα χαμηλά του Μαρτίου, όταν οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν καίριο πλήγμα από την κατάρρευση της Credit Suisse και της αμερικανικής τράπεζας μεσαίου μεγέθους Silicon Valley Bank. 

Oι ιταλικές μετοχές ξεπέρασαν σε επίδοση τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με ετήσια άνοδο 30%, ενώ ουραγοί ήταν οι ελβετικές και οι βρετανικές μετοχές. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι μετοχές στον κλάδο των μίντια καθοδήγησαν τα κέρδη με άνοδο 0,5%, ενώ ακολούθησαν οι τράπεζες. 

Οι ισπανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο 0,2% αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου έδειξαν ότι υποχώρησε στο 3,1% σε ετήσια βάση από 3,2% του Νοεμβρίου. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1% στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ στο έτος ενισχύθηκε 3,8%. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News