Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κατά 100 μβ υποχώρησε φέτος η απόδοση των ιταλικών 10ετών

Ομόλογα: Κατά 100 μβ υποχώρησε φέτος η απόδοση των ιταλικών 10ετών

Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε διάρκεια πολλών ετών παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρότι στη σημερινή συνεδρίαση το κόστος δανεισμού στους μακρινούς τίτλους αυξήθηκε. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 55 μονάδες βάσης φέτος, στη μεγαλύτερη πτώση από το 2014. Σχεδόν ολόκληρη η αποκλιμάκωση αυτή έλαβε χώρα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου και η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έχει μάλλον ολοκληρωθεί, ωθώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. 

Ωστοσο, οι αποδόσεις των μακρινών τίτλων σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους μετά το δίμηνο ράλι των τιμών, που έσωσε την αγορά σταθερού εισοδήματος από ένα τρίτο έτος απωλειών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε σήμερα επτά μονάδες βάσης στο 2,01%, αφού την Πέμπτη είχε αγγίξει χαμηλό έτος στο 1,89%. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης στο 3,66% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 164 μονάδες βάσης. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο στις 154 μονάδες βάσης. 

Ο Εμμανουήλ Καριμάλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS, απέδωσε τις σημερινές κινήσεις σε διόρθωση, μετά το εντυπωσιακό ράλι των τιμών. 

«Προσωπικά, σκέφτομαι γιατί οι αποδόσεις θα πρέπει να κινηθούν χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε εκδόσεις χρέους το επόμενο έτος», ανέφερε. Ο Καριμάλης σημείωσε ότι ο Ιανουάριος θεωρείται παραδοσιακά πολύ δραστήριος μήνας από πλευράς εκδόσεων, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις αποδόσεις. 

Στη διάρκεια του 2023 η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, στην καλύτερη επίδοση από το 2019. Μόνο το Δεκέμβριο υποχώρησε 44 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά στο 3,05% και του πενταετούς στο 2,51%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News