Business & Finance Τρίτη 9/01/2024, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε νέα ιστορικά υψηλά η παραγωγή πετρελαίου το 2024 και 2025

ΗΠΑ: Σε νέα ιστορικά υψηλά η παραγωγή πετρελαίου το 2024 και 2025

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά το 2024 και το 2025, σύμφωνα με προβλέψεις της κυβέρνησης, παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου που τροφοδότησε την ενεργειακή άνθηση των ΗΠΑ έχει περάσει.

Η μέση παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και θα αυξηθεί στα 13,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Τα νούμερα ξεπερνούν τα 12,9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα που εκτιμήθηκαν το 2023 – από μόνο του ένα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν φτάσει πριν από την πανδημία Covid-19.

Η παραγωγή φυσικού αερίου πρόκειται επίσης να αυξηθεί στο πρωτοφανές επίπεδο των 105 δισ. κυβικών ποδών την ημέρα το 2024 και  στα 106 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια/ημέρα το 2025.  Τα αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής υπογραμμίζουν τη διαρκή επίδραση της επανάστασης του σχιστόλιθου, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια επέτρεψε στις ΗΠΑ να προμηθεύουν περισσότερους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του να ηγηθεί μιας «μετάβασης από τη βιομηχανία πετρελαίου» και η κυβέρνησή του έχει επίσης θέσει περιορισμούς στην έγκριση μισθώσεων για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα και στην Αλάσκα. «Ενώ η παραγωγή είναι ανοδική, δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχει επιδιώξει η κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε ο Μάικ Σόμερς, διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. 

Οι υπερασπιστές του κλίματος κατακρίνουν την κυβέρνηση καθώς η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει φτάσει σε νέα ύψη. Η παραγωγή αυξήθηκε το 2023, αιφνιδιάζοντας πολλούς παράγοντες του κλάδου και αναλυτές και επισκιάζοντας τις πρώιμες προβλέψεις της EIA, της κυβερνητικής υπηρεσίας ανάλυσης ενέργειας. Η αυξημένη προσφορά συνέβαλε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ+ να στηρίξουν την αγορά μέσω περικοπών της προσφοράς.

Ο Scott Sheffield, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, του μεγαλύτερου παραγωγού στο Τέξας, είπε σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο ότι οι αυξήσεις του περασμένου έτους σήμαιναν ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» η παραγωγή να φτάσει τώρα τα 15 εκατομμύρια b/d μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει το αργό – Αύξηση 2,5% για το WTI

ΟΠΕΚ+: Συνεδρίαση στις αρχές Φεβρουαρίου για να αξιολογηθεί η αγορά πετρελαίου

Το πετρέλαιο μειώνει τα κέρδη του καθώς το ευρύ κλίμα risk-off υπερισχύει των φόβων για την Ερυθρά Θάλασσα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News