Business & Finance Τρίτη 2/01/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Συνεδρίαση στις αρχές Φεβρουαρίου για να αξιολογηθεί η αγορά πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Συνεδρίαση στις αρχές Φεβρουαρίου για να αξιολογηθεί η αγορά πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ θα επαναλάβει την καθιερωμένη του συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες μέλη στις αρχές του επόμενου μήνα διαδικτυακά, σύμφωνα με εκπροσώπους του. 

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, θα πραγματοποιήσουν συνεδρίαση την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, είπαν οι εκπρόσωποι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Μάλιστα, ένα πρόσωπο είπε ότι η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου. 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του άρχισαν νέο γύρο περικοπών παραγωγής αυτό το μήνα, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η τιμή brent παρέμεινε κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 20% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι προμήθειες ρεκόρ από τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές αντιστάθμισαν τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+. Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά φέτος, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται ανησυχίες για υπερπροσφορά. 

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2023 να αυξήσει τις περικοπές στην προσφορά κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην τιμή ήταν μηδαμινός καθώς οι traders στην αγορά πετρελαίου παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή αυτών των περικοπών στην πράξη. 

Οι τιμές βρίσκουν κάποια στήριξη από τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Η υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει κάθε δύο μήνες για να αξιολογεί τις συνθήκες στην αγορά. Η επόμενη επίσημη συνεδρίαση έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου στη Βιέννη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: «Αποχαιρετά» το 2023 με πτώση 10%

Ανγκόλα: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από ρήξη με το Ριάντ

Πετρέλαιο: Η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές στις εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News