Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: «Αποχαιρετά» το 2023 με πτώση 10%

Πετρέλαιο: «Αποχαιρετά» το 2023 με πτώση 10%

Με πτώση 10% κλείνουν το έτος οι τιμές πετρελαίου μετά από δύο διαδοχικά έτη κερδών εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών, μείωσης της παραγωγής και της προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών να τιθασσεύσουν τον πληθωρισμό. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν μετά την πτώση 3% της Πέμπτης, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται να επιτρέψουν τη διέλευση των πλοίων τους από τους θαλάσσιους δρόμους της Ερυθράς Θάλασσας. Πολλές από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες του πλανήτη σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα στα 77,87 δολάρια, ενώ το αργό στη Νέα Υόρκη κινήθηκε στα 72,53 δολάρια με άνοδο περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας. 

Και οι δύο τιμές γνώρισαν πάντως την χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις τιμές. 

Οι μέχρι τώρα μειώσεις του ΟΠΕΚ+ συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί έως τώρα ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει περίπου 20% από τα υψηλά του έτους. Ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την παραγωγή του κατά έξι εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που εκπροσωπεί το 6% της παγκόσμιας προσφοράς. 

Το καρτέλ βρίσκεται αντιμέτωπο με εξασθενημένη ζήτηση στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με το μερίδιο αγοράς του στις διεθνείς αγορές να έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδαο από την πανδημία. 

Έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 34 οικονομολόγοι και αναλυτές προέβλεψε ότι το brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το 2024 χαμηλότερα από την πρόβλεψη των 84,43 δολαρίων του Νοεμβρίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Τάσεις σταθεροποίησης μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο

Ερυθρά Θάλασσα: Ο μισός στόλος αποφεύγει την περιοχή λόγω των επιθέσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News