Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Σε συζητήσεις με ΟΠΕΚ για να παρατείνει τις περικοπές στις εξαγωγές της

Ρωσία: Σε συζητήσεις με ΟΠΕΚ για να παρατείνει τις περικοπές στις εξαγωγές της

H Ρωσία συζητά με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+ το ενδεχόμενο να παρατείνει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου της και τον Οκτώβριο, όμως δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση, σύμφωνα με το Interfax, επικαλούμενο τον Αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. 

Η απόφαση θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά, είπε ο Νόβακ. 

Η ανακοίνωση αυτή από λαμβάνει χώρα καθώς η διεθνής αγορά πετρελαίου αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή, παρότι το ράλι του καλοκαιριού έχει παραμείνει στάσιμο εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. 

Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ και στενός σύμμαχος της Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου, αναμένεται να παρατείνει τις εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή της για ακόμη ένα μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. 

H Ρωσία δεσμεύθηκε να μειώσει τις εξαγωγές της το Σεπτέμβριο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με το μέσο επίπεδο του Μαίου – Ιουνίου. Αρχικά, η Μόσχα είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εξαγωγές αργού της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο. 

Παρότι ο Νόβακ δεν αναφέρθηκε στομέσο επίπεδο του παραπάνω διμήνου, ωστόσο στοιχεία του Bloomberg αναφέρουν ότι η χώρα εξήγαγε κατά μέσο όρο 4,28 εκατ. βαρέλια ημερησίως ήτοι 574.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από το μέσο όρο. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βαρελιών επέστρεψε στην εσωτερική αγορά, καθώς τα διυλιστήρια της Ρωσίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες συντήρησης. Οι παραγωγοί της χώρας αύξησαν την προσφορά αργού στα διυλιστήρια κατά 303.000 βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με το μέσο όρο του Μαίου-Ιουνίου, στα 5,66 εκατ. βαρέλι ημερησίως τον Ιούλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News