Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 22:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο οι τιμές

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο οι τιμές

Σε υψηλό 11 εβδομάδων εκτινάχθηκε η τιμή πετρελαίου brent, καθώς η μείωση της προσφοράς έχει ωθήσει σε άνοδο την αγορά. 

Τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης είναι σε διαδικασία αναστολής της λειτουργίας τους εν μέσω κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η διακοπή θα αποσύρει από την αγορά περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως μετά από αντίστοιχες διακοπές που έχουν συμβεί σε άλλα τερματικά πετρελαίου. 

«Τα γεγονότα αυτά έχουν προσελκύσει την προσοχή καθώς η αγορά έχει περάσει από πλεόνασμα σε έλλειμμα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί, καθιστώντας κάθε βαρέλι πετρελαίου σημαντικό», αναφέρει η Rebecca Babin, έμπορος πετρελαίου στην CIBC Private Wealth. 

Oι τιμές ξεπέρασαν τελευταίως βασικά τεχνικά επίπεδα, όπως το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 100 ημερών, σπάζοντας το στενό πλαίσιο διακύμανσης στο οποίο είναι κολλημένες εδώ και δύο μήνες. Τώρα, οι traders παρακολουθούν στενά εάν τα προθεσμιακά συμβόλαια θα διαπεράσουν το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών – γύρω στα 82,50 δολάρια για το brent και τα 77,30 δολάρια για το αργό – που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι με άνοδο μεγαλύτερη από 1,5%. 

Oil Holds Recent Gain as US Inflation Cools | Crude has broken out of its tight range to trade higher
 
 

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού, που έχει δημιουργήσει αισιοδοξία ότι ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων φθάνει στο τέλος του, προσέφερε επίσης στήριξη στην αγορά πετρελαίου όπως και γενικότερα στην αγορά εμπορευμάτων. 

Ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν θα αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν έως τώρα καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, εξακολουθεί να βλέπει ζήτηση ρεκόρ για φέτος. Σε διαφορετική έκθεση, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε μία ακόμη πιο σφιχτή παγκόσμια αγορά πετρελαίου για το επόμενο έτος, καθώς το καρτέλ περιμένει πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ζήτηση σε σχέση με τις προβλέψεις άλλων οργανισμών. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου βλέπει η ΙΕΑ – Δυσμενές το οικονομικό περιβάλλον

Πετρέλαιο: Σε ράλι μετά την ανακοίνωση Σαουδ. Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της προσφοράς

Ανεβαίνει το πετρέλαιο – Μειωμένη παραγωγή Σ. Αραβίας και Ρωσίας τον Αύγουστο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News