Business & Finance Τρίτη 4/07/2023, 22:07
BUSINESS & FINANCE

Πετρέλαιο: Σε ράλι μετά την ανακοίνωση Σαουδ. Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της προσφοράς

Πετρέλαιο: Σε ράλι μετά την ανακοίνωση Σαουδ. Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της προσφοράς

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι μία ημέρα αφότου τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμφώνησαν να στηρίξουν τις τιμές μειώνοντας την προσφορά.

Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο περίπου 2% στη Νέα Υόρκη, αν και οι όγκοι ήταν υποτονικοί λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ. Σε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει τη μονομερή μείωση της προσφοράς κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία δήλωσε μείωση των εξαγωγών και της παραγωγής. Η Αλγερία σχεδίαζε να προβεί σε πιο μετριοπαθείς περιορισμούς.

Πετρέλαιο: Σε ράλι μετά την ανακοίνωση Σαουδ. Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της προσφοράς-1

 

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο και στοχεύει να μειώσει την παραγωγή κατά το ίδιο επίπεδο, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ. Η Αλγερία θα μειώσει την παραγωγή κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής φέτος, η Μόσχα έχει αργήσει να συμμορφωθεί με τις περικοπές που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, εν μέσω πιέσεων για να διατηρήσει τη ροή κεφαλαίων για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Πετρέλαιο: Σε ράλι μετά την ανακοίνωση Σαουδ. Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της προσφοράς-2

 

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αρχικά μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο στις 4 Ιουνίου. Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν καταφέρει να αυξηθούν από τότε, με το αργό τύπου Brent να έχει μεταβληθεί ελάχιστα τον τελευταίο μήνα.

«Το γεγονός ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν όπως ανέμενε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησε ανησυχίες ότι δεν θα παρατείνουν αυτή τη μείωση», δήλωσε τηλεφωνικά ο αναλυτής της TD Securities, Daniel Ghali. Η απόφαση της Δευτέρας «σηματοδοτεί ότι, παρόλο που οι τιμές δεν ανέκαμψαν άμεσα, η Σαουδική Αραβία παραμένει προσηλωμένη στην απόφασή της να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου από περαιτέρω πτώση».

Το WTI Αυγούστου αυξήθηκε κατά 1,43 δολάρια στα 71,22 δολάρια το βαρέλι στις 13:33 στη Νέα Υόρκη (20:33 ώρα Ελλάδος), ενώ το Brent για Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,60 δολάρια στα 76,25 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News