Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 20:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Ανέβαλε τη συνάντηση της Κυριακής εν μέσω διαφορών για την παραγωγή

ΟΠΕΚ+: Ανέβαλε τη συνάντηση της Κυριακής εν μέσω διαφορών για την παραγωγή

O ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου του για τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στα επίπεδα παραγωγής και κατά συνέπεια να προχωρήσουν σε πιθανές μειώσεις, όπως αποκάλυψαν πηγές εκ των έσω του καρτέλ, με αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάσουν απότομη πτώση.  

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι η διαφωνία αυτή συνδέεται με τις αφρικανικές χώρες. Ο ΟΠΕΚ+ γνωστοποίησε ότι μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου συμφωνήθηκε οι ποσοστώσεις παραγωγής της Ανγκόλα, της Νιγηρίας και του Κονγκό να επανεξεταστούν από εξωτερικούς αναλυτές. 

Στη συνάντηση της Κυριακής οι χώρες μέλη αναμενόταν να εξετάσουν περαιτέρω αλλαγές στο πλαίσιο συμφωνίας που ήδη περιορίζει την προσφορά και το 2024. 

«Η αβεβαιότητα δεν είναι ποτέ καλή για τις χρηματοοικονομικές αγορές, η οποία θα πρέπει τώρα να περιμένουν περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουν τις διαθέσεις του ΟΠΕΚ+ για το επόμενο έτος», σημειώνει ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στανόβο. 

«Η αναβολή της συνάντησης καταδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των χωρών μελών».

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε περισσότερο από 4% διαμορφούμενη κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 74 δολάρια. Η τιμή έχει υποχωρήσει από τα 98 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεχόμενη πιέσεις από την αύξηση των αποθεμάτων και τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης. 

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν συμφώνησαν να καθυστερήσουν τη συνάντηση, σύμφωνα με πηγή, επικαλούμενη διαφορές με άλλους παραγωγούς. 

Η συνάντηση της Κυριακής θα γινόταν στη Βιέννη, στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ, όμως τώρα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν η επόμενη συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει online ή δια ζώσης. 

Αρκετοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρατείνει ή ακόμη και θα αυξήσει τις μειώσεις στην παραγωγή του το επόμενο έτος ίσως και περαιτέρω, σύμφωνα με την Ελίμα Κροφτ της RBC Capital. «Θα εξετάσουμε εάν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις, όμως περιμένουμε ότι το Ριάντ θα ζητήσει επιπλέον μειώσεις και από άλλες χώρες προκειμένου να επιμεριστεί το βάρος της προσαρμογής», ανέφερε η αναλύτρια. 

Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη δεσμευθεί να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως ήτοι το 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μία σειρά από κινήσεις που άρχισαν στα τέλη του 2022. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΑΕ: Εξετάζουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους τον Ιανουάριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο οι τιμές πετρελαίου

Αριθμός ρεκόρ τάνκερ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, εν μέσω αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού αργού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News