Green Economy Δευτέρα 6/11/2023, 21:15
GREEN ECONOMY

Αριθμός ρεκόρ τάνκερ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, εν μέσω αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού αργού

Σαράντα οκτώ πλοία κατευθύνονται προς τη χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, τα περισσότερα εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια. 

Αριθμός ρεκόρ τάνκερ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, εν μέσω αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού αργού

Ένας αριθμός ρεκόρ τάνκερ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ για να φορτώσει πετρέλαιο, καθώς οι πλοιοκτήτες προσπαθούν να επωφεληθούν από την αύξηση των εξαγωγών αργού της χώρας.

Σαράντα οκτώ πλοία κατευθύνονται προς τη χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε την Παρασκευή το Bloomberg. Πρόκειται για τα περισσότερα εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια. 

Η κίνηση των πλοίων απεικονίζει το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, καθώς οι ΗΠΑ αντλούν περισσότερο αργό από ποτέ και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να στηρίξουν την αγορά με περιορισμούς στην προσφορά. Οι αμερικανικές εξαγωγές αργού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέτος, όπως δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία.

 

Αριθμός ρεκόρ τάνκερ κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, εν μέσω αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού αργού-1

 

Οι Αμερικανοί παραγωγοί στέλνουν όλο και περισσότερο πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο στο εξωτερικό, ενώ πολλά εγχώρια διυλιστήρια προτιμούν να γεμίζουν τις δεξαμενές τους με βαρύτερες ποιότητες που αποδίδουν περισσότερα καύσιμα τύπου ντίζελ. Η χώρα ήρε τους περιορισμούς δεκαετιών στις εξαγωγές αργού το 2015.

«Η βελτιστοποίηση των αμερικανικών σχιστολιθικών πλακών φέρνει περαιτέρω ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά», δήλωσε ο Richard Price, αναλυτής πετρελαϊκών αγορών στην Energy Aspects Ltd. 

Οι αποστολές από την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ -την κύρια περιοχή εξαγωγής- αναμένεται να αυξηθούν κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση τον επόμενο μήνα στα 4,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον αναλυτή. Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί του ΟΠΕΚ+ ωθούν τα δεξαμενόπλοια να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών στον Ατλαντικό για τη χειμερινή περίοδο, πρόσθεσε.

Η πληθώρα των πλοίων που κινούνται προς τον αμερικανικό Κόλπο περιλαμβάνει ακόμη και πλοία που κατευθύνονται στην περιοχή σε κερδοσκοπική βάση χωρίς καμία κράτηση φορτίου, μια πρακτική του κλάδου γνωστή ως ballasting, σύμφωνα με την EA Gibson, ναυλομεσιτική με έδρα το Λονδίνο. 

Η ισχυρότερη ζήτηση για το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερα κέρδη για τα εν λόγω δεξαμενόπλοια όταν φτάσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Svetlana Lobaciova, κύρια αναλύτρια της εταιρείας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News