Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 18:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Η επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2024 

ΙΕΑ: Η επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2024 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε την Πέμπτη ότι ενισχύονται οι ενδείξεις για τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, επιβεβαιώνοντας εκ νέου μια εντελώς διαφορετική προοπτική σε σύγκριση με την ομάδα πετρελαιοπαραγωγών, ΟΠΕΚ.

Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι το κλίμα στην αγορά πετρελαίου είχε γίνει «αποφασιστικά πτωτικό» τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και αφού ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και συμμάχοι εξαγωγείς πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ —γνωστοί συλλογικά ως ΟΠΕΚ+— στις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν νέο γύρο εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες το πρωί της Πέμπτης, μειώνοντας τις απώλειες αφού πρόσφατα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουνίου λόγω των ανησυχιών για την υπερπροσφορά.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο IEA ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση επρόκειτο να αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόβλεψη «κρύβει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης του μακροοικονομικού κλίματος».

Ο οργανισμός ενέργειας προειδοποίησε ότι «οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης πετρελαίου αυξάνονται», με τον ρυθμό επέκτασης να αναμένεται να «επιβραδυνθεί δραστικά» από 2,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Αυτό προκάλεσε μια προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΙΕΑ για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά σχεδόν 400.000 το τέταρτο τρίμηνο, με χαμηλότερη από το αναμενόμενο ζήτηση στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσαρμογής.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ΙΕΑ είπε ότι η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου προβλέπεται να μειωθεί κατά το ήμισυ το επόμενο έτος, πέφτοντας στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει κάτω από την τάση στις μεγάλες οικονομίες και τα προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 εξασθενούν.

IEA εναντίον ΟΠΕΚ

Την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚ είχε έναν αισθητά διαφορετικό τόνο στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Η ομάδα παραγωγών πετρελαίου, η οποία «συγκρούεται» συχνά με τον ΙΕΑ τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες, δήλωσε την Τετάρτη ότι παρέμεινε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για τη δυναμική της αγοράς το 2024.

Ο ΟΠΕΚ κατηγόρησε τις «υπερβολικές ανησυχίες» σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, για την πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού και διατήρησε την σχετικά υψηλή πρόβλεψή του για τη χρήση πετρελαίου για το επόμενο έτος.

Επιπλέον επιβεβαίωσε εκ νέου τις προβλέψεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αριθμός σύμφωνος με τις προβλέψεις του IEA.

Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει πως δεν άλλαξε την πρόβλεψή του από μήνα σε μήνα. Ωστόσο πρόκειται για μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση από την πρόβλεψη του IEA για 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για την συγκεκριμένη περίοδο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ

COP28: Εγκρίθηκε το κείμενο συμφωνίας – Στο στόχαστρο τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά

ΕΕΣ: Η πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα στερείται μακροπρόθεσμης προοπτικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News