Green Economy Τετάρτη 13/12/2023, 22:51
GREEN ECONOMY

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θαλάσσιων εξαγωγών αργού της Ρωσίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν την εκτίμησή τους για την παραγωγή του 2023.

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βοήθησε στη μείωση των ανησυχιών μιας αγοράς που έχει θορυβηθεί από την υπερπροσφορά. Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,3% για να διαμορφωθεί πάνω από τα 69 δολάρια σε ένα ράλι ανακούφισης που καταλύθηκε από τις υπεραγορές την Τρίτη και την ανοδική έκθεση για τα αποθέματα πετρελαίου την Τετάρτη. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, ενώ τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου και προϊόντων μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η μείωση της ρευστότητας ενόψει της περιόδου των διακοπών επιδείνωσε τις κινήσεις των τιμών, με τον όγκο συναλλαγών στις ΗΠΑ να είναι κάτω από τον μέσο όρο των 30 ημερών σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ-1

 

Παρόλα αυτά, οι βασικοί δείκτες της αγοράς συνεχίζουν να υποδηλώνουν υπερπροσφορά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού να υποχωρούν κατά 25% από τον Σεπτέμβριο. Τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια διαπραγματεύονται κάτω από τα συμβόλαια με μεταγενέστερη ημερομηνία -μια πτωτική δομή γνωστή ως contango- και ορισμένα spreads είναι τα πιο αδύναμα από τα τέλη του 2020. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θαλάσσιων εξαγωγών αργού της Ρωσίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν την εκτίμησή τους για την παραγωγή του 2023.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να παρατείνουν και να εμβαθύνουν τις περικοπές της παραγωγής απέτυχε να ανακόψει την πτώση του πετρελαίου, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για το αν το καρτέλ θα καταφέρει να συσφίξει την αγορά. Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών συνεχίζει να προβλέπει σημαντική έλλειψη στις προμήθειες πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο, μια προοπτική που έρχεται σε αντίθεση με τις δικές του προσπάθειες να περιορίσει την παραγωγή. 

Το WTI Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 86 σεντς και διαμορφώθηκε στα 69,47 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 1,02 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 74,26 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News