Green Economy Κυριακή 3/12/2023, 09:16
GREEN ECONOMY

D. Woods, Exxon: Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι εκπομπές ρύπων και όχι τα ορυκτά καύσιμα

D. Woods, Exxon: Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι εκπομπές ρύπων και όχι τα ορυκτά καύσιμα

«Νομίζω ότι αυτό στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθεί η κοινωνία είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ, το οποίο είναι οι εκπομπές», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Darren Woods κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ.

«Νομίζω», είπε «ότι το πρόβλημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι χώρες στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα είναι η μείωση των εκπομπών, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις για συλλογική δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.

Για πολλούς στη σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η COP28 μπορεί να αναγνωριστεί ως επιτυχία μόνο εάν καταλήξει σε μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, η καύση των οποίων είναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης.

Η διατύπωση της τελικής συμφωνίας, που αναμένεται μέχρι τη λήξη της διάσκεψης στις 12 Δεκεμβρίου ή γύρω από αυτήν, θα παρακολουθείται στενά. Μια δέσμευση σταδιακής κατάργησης θα απαιτούσε πιθανότατα την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα έως ότου εξαλειφθεί η χρήση τους, ενώ μια σταδιακή μείωση θα μπορούσε να υποδηλώνει μείωση της χρήσης τους -αλλά όχι απόλυτο τέλος.

Υπάρχει επίσης μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν μια συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση ορυκτών καυσίμων, τα οποία συλλέγονται και αποθηκεύονται με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (abated fossil fuels), ή σε αυτά τα οποία εν πολλοίς θεωρείται ότι παράγονται και χρησιμοποιούνται χωρίς ουσιαστικές μειώσεις στην ποσότητα των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου (unabated fossil fuels).

Ερωτηθείς από τον Steve Sedgwick του CNBC στη COP28 αν θα ήταν λάθος σενάριο για τις χώρες να συμφωνήσουν στη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων ορυκτών καυσίμων, ο Woods απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθεί η κοινωνία είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ, το οποίο είναι οι εκπομπές».

«Η πρόκληση εδώ είναι η εξάλειψη των εκπομπών», συνέχισε. «Το πώς θα το κάνουμε αυτό θα είναι συνάρτηση του πού θα πάει η τεχνολογία και ποιες είναι οι συνθήκες και πού εκπέμπονται αυτές οι εκπομπές ρύπων».

«Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό»

Σε ομιλία του προς τους παγκόσμιους ηγέτες την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres ήταν κατηγορηματικός στην έκκλησή του να σταματήσει εντελώς η καύση ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε έναν φλεγόμενο πλανήτη με μια μάνικα ορυκτών καυσίμων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Guterres. «Το όριο του 1,5 βαθμού είναι εφικτό μόνο αν τελικά σταματήσουμε την καύση όλων των ορυκτών καυσίμων. Όχι αν τη μειώσουμε. Όχι μείωση. Σταδιακή διακοπή – με σαφές χρονοδιάγραμμα ευθυγραμμισμένο με τον 1,5 βαθμό».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τις εκκλήσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα αντιταχθεί στη χρήση αυτής της διατύπωσης στην τελική συμφωνία, ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξενούν την COP28, εξέφρασαν την προτίμησή τους για σταδιακή μείωση.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα ενιαίο σχήμα που να ταιριάζει σε όλους. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι ένα μέρος αυτού που μας έχει επιβραδύνει είναι αυτή η εστίαση στο να κάνουμε μια βαθμιαία αλλαγή και να βγούμε από το υπάρχον ενεργειακό μας σύστημα και να ξεκινήσουμε κάτι ολοκαίνουργιο. Αυτό θα είναι μια μακρά, κοστοβόρα  διαδικασία που θα είναι πολύ, πολύ ακριβή», δήλωσε ο Woods.

«Αντ’ αυτού, αυτό που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι πώς θα φτάσουμε από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές, και αυτό περιλαμβάνει σταδιακές αλλαγές σε ορισμένους τομείς. Σίγουρα περιλαμβάνει την αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά περιλαμβάνει επίσης την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που έχουμε σήμερα».

Ο Woods δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα επιλογές για να αρχίσει η μείωση των εκπομπών άνθρακα των υφιστάμενων τεχνολογιών με πολύ χαμηλότερο κόστος.

«Έτσι, μείνετε επικεντρωμένοι στη δήλωση του προβλήματος των εκπομπών. Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό σε μια ποικιλία διαφορετικών λύσεων και βεβαιωθείτε ότι η εργασία που όλοι καταβάλλουν σε αυτό το θέμα επικεντρώνεται στους δυνατούς τομείς στους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Τα στελέχη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να υπερασπιστούν το βασικό επιχειρηματικό τους μοντέλο από την κριτική για το κλίμα, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα. Αξιωματούχοι μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, έχουν επίσης υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομικά προσιτή χρήση των ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα μεταβαίνουν προς την αποκλειστική χρήση πράσινης ενέργειας.

Ο Tengku Muhammad Taufik, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Petronas της Μαλαισίας, δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου: «Έτσι, όπως έχει τεθεί η συζήτηση, μου θυμίζει ένα παλιό ρητό: “Αν θέλεις να τους κρατήσεις όλους ευχαριστημένους, πούλα παγωτό”. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το παγωτό – και, μου υπενθυμίζουν, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη».

Win – win – win

Η Exxon ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την αντίπαλη εταιρεία σχιστολιθικών πόρων Pioneer Natural Resources έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μετοχών. Η συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά της Exxon από την εξαγορά της Mobil πριν από σχεδόν 25 χρόνια και θεωρήθηκε ότι δεν άφηνε καμία αμφιβολία για τη μελλοντική υποστήριξή της στα ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχθηκε ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός από τους ακτιβιστές για το κλίμα για τη συμφωνία με την Pioneer, ο Woods δήλωσε: «Λοιπόν, ο τρόπος που το βλέπουμε είναι ότι υπάρχει ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σήμερα και θα υπάρχει ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο μέλλον».

«Για το ποιο ακριβώς είναι αυτό το επίπεδο, όλοι έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά όσο υπάρχει ζήτηση εκεί έξω, νομίζω ότι αυτό που θέλει η κοινωνία είναι οι πιο υπεύθυνοι φορείς εκμετάλλευσης να ικανοποιούν αυτή τη ζήτηση. Και αυτό που δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι να είμαστε ο πιο υπεύθυνος φορέας εκμετάλλευσης», πρόσθεσε.

«Βασικά θα παράγουμε περισσότερο πετρέλαιο με χαμηλότερο κόστος, πιο αποτελεσματικά και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό είναι ένα win-win-win. Και βελτιώνουμε την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ, οπότε η συμφωνία αυτή έχει πολλά θετικά στοιχεία», δήλωσε ο Woods.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα της κρίσης για την πετρελαϊκή βιομηχανία: Οι δύο συστάσεις

COP28: Συμφωνία τριπλασιασμού της παγκόσμιας ικανότητας ΑΠΕ έως το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News