Green Economy Τρίτη 2/01/2024, 20:42
GREEN ECONOMY

Το πετρέλαιο μειώνει τα κέρδη του καθώς το ευρύ κλίμα risk-off υπερισχύει των φόβων για την Ερυθρά Θάλασσα

Το πετρέλαιο μειώνει τα κέρδη του καθώς το ευρύ κλίμα risk-off υπερισχύει των φόβων για την Ερυθρά Θάλασσα

Το πετρέλαιο περιόρισε τα κέρδη του, καθώς το ευρύ κλίμα risk-off υποσκελίζει τις ανησυχίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το West Texas Intermediate υποχώρησε και διαπραγματεύεται κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, ακολουθώντας την υποχώρηση των αγορών. Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε ισχνός μετά την περίοδο των διακοπών, οδηγώντας σε επιδεινούμενες κινήσεις των τιμών. 

Το αργό ανέκαμψε νωρίτερα μετά την ανάπτυξη πολεμικού πλοίου από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία στον βασικό διάδρομο διέλευσης έχουν οδηγήσει σε αναδρομολόγηση όλων, από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέχρι πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου. 

 

Το πετρέλαιο μειώνει τα κέρδη του καθώς το ευρύ κλίμα risk-off υπερισχύει των φόβων για την Ερυθρά Θάλασσα-1

 

«Η κίνηση του Ιράν να μεταφέρει το πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα είναι περισσότερο γάβγισμα παρά δάγκωμα, αλλά θα κρατήσει το αργό σε μια νευρική διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος της BOK Financial.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου στον κόσμο, και την αυξημένη ποσόστωση εισαγωγής αργού. Τα ιδιωτικά διυλιστήρια και οι έμποροι έλαβαν μια κατανομή για την αγορά αργού που σχεδόν ισοδυναμεί με αυτήν που έλαβαν για ολόκληρο το περασμένο έτος, ενισχύοντας ενδεχομένως τις προοπτικές για την κατανάλωση της χώρας. 

 

Το πετρέλαιο μειώνει τα κέρδη του καθώς το ευρύ κλίμα risk-off υπερισχύει των φόβων για την Ερυθρά Θάλασσα-2

 

Οι τελευταίες περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του θα τεθούν σε ισχύ αυτό το τρίμηνο και στη συνέχεια είναι πιθανό να επεκταθούν περαιτέρω. 

Το WTI Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 0,768% στα 71,10 δολάρια το βαρέλι στις 9:50 π.μ. στη Νέα Υόρκη (16:50 ώρα Ελλάδας), ενώ το Brent Μαρτίου σημείωσε άνοδο 0,9%% στα 76,36 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News