Green Economy Τρίτη 26/12/2023, 21:23
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Σε υψηλό 3 εβδομάδων το WTI – Στα 81,59 δολάρια το βαρέλι το brent

Πετρέλαιο: Σε υψηλό 3 εβδομάδων το WTI – Στα 81,59 δολάρια το βαρέλι το brent

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο καθώς οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές λόγω των διαταραχών στη θαλάσσια οδό στην Ερυθρά Θάλασσα εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων και μετά τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Το αμερικανικό βαρέλι αναφοράς WTI σκαρφάλωσε πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό τριών εβδομάδων, μετά από ράλι 3% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Οκτώβριο. 

Το βρετανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε την Τρίτη μια έκρηξη και πυραύλους που εθεάθησαν κοντά σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, λίγες ώρες μετά τις αναφορές για εκρήξεις κοντά σε άλλο πλοίο. Τα πλοία δεν έπαθαν τίποτα, αλλά τα περιστατικά είναι τα τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη.

Πετρέλαιο: Σε υψηλό 3 εβδομάδων το WTI – Στα 81,59 δολάρια το βαρέλι το brent-1

 

Παρά το γεγονός ότι η Moller-Maersk δήλωσε την Κυριακή ότι ετοιμάζεται να ξαναρχίσει να χρησιμοποιεί την Ερυθρά Θάλασσα υπό την προστασία της νέας πολυεθνικής ναυτικής ομάδας κρούσης, πολλοί άλλοι εξακολουθούν να αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και να προτιμούν ασφαλέστερες αν και μακρύτερες οδούς. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ την ημέρα των Χριστουγέννων ανέδειξαν τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να διευρυνθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη. 

Τα πρόσφατα κέρδη του αργού βοήθησαν να περιοριστεί η ετήσια πτώση, με το πετρέλαιο να βρίσκεται τώρα σε πορεία απώλειας περίπου 5% φέτος. Τα χρονικά περιθώρια έχουν ενισχυθεί. Το prompt spread του Brent -η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του- έχει διαμορφωθεί στα 27 σεντς το βαρέλι σε backwardation, ένα ανοδικό μοτίβο βραχυπρόθεσμης τιμολόγησης, έναντι 16 σεντς το βαρέλι στην αντίθετη δομή contango πριν από μια εβδομάδα.

Το brent Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 3,2% στα 81,59 δολάρια το βαρέλι στις 12:20 στη Νέα Υόρκη (19:30 ώρα Ελλάδος), ενώ το WTI Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 3,4% στα 76,08 δολάρια το βαρέλι.

Την εβδομάδα μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πιθανό να παρατηρηθεί έλλειψη ρευστότητας, με το συνδυασμένο συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον στα κύρια συμβόλαια πετρελαίου να ακολουθεί χαμηλότερη πορεία από τα μέσα περίπου του μήνα. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα του πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News