Business & Finance Σάββατο 6/01/2024, 07:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Προτείνει ανταλλαγή χρέους πέσο αξίας άνω των 71 δισ.δολαρίων

Αργεντινή: Προτείνει ανταλλαγή χρέους πέσο αξίας άνω των 71 δισ.δολαρίων

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι προτείνει μια ανταλλαγή του τοπικού χρέους που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 71 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο τη σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας και τη μείωση του ελλείμματος στο μηδέν.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο και ο υπουργός Οικονομικών Πάμπλο Κουίρνο είπαν στους εκπροσώπους τοπικών και ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή ότι σχεδιάζουν να εκδώσουν νέα ομόλογα πέσο τον Φεβρουάριο για να τα ανταλλάξουν με τις λήξεις του 2024, σύμφωνα με πηγές. 

Πρόκειται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μετακύλιση εσωτερικού χρέους στην ιστορία της Αργεντινής, ξεπερνώντας μία παρόμοιο κίνηση πέρυσι από τον προκάτοχο του Καπούτο, Σέρτζιο Μάσα, με χρέος ύψους 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Το τοπικό χρέος βαρίδι για την Αργεντινή το 2024

Source: Brokerage GMA Capital

Οι πληρωμές χρέους του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα για φέτος υπολογίζονται σε 57,5 τρισεκατομμύρια πέσος (71 δισεκατομμύρια δολάρια με την επίσημη ισοτιμία), σύμφωνα με την τοπική χρηματιστηριακή εταιρεία GMA Capital. Αυτό περιλαμβάνει χαρτονομίσματα με πληρωμές τόκων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τη συναλλαγματική ισοτιμία και ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με την GMA, η οποία εκτιμά ότι περίπου το 40% αυτού του χρέους είναι στον ιδιωτικό τομέα, αντί για τις δημόσιες τράπεζες που γενικά αναγκάζονται από την κυβέρνηση να μετακυλίσουν το χρέος τους.

Η ανταλλαγή θα συμπεριληφθεί στα μέτρα θεραπείας σοκ του Μιλέι που ανακοίνωσε τον πρώτο μήνα της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων της υποτίμησης του πέσο κατά 54%, προγράμματος μαζικής απορρύθμισης και απότομων περικοπών δαπανών προκειμένου να διορθωθεί ένα χρόνιο έλλειμμα στη ρίζα του πληθωρισμού που καλπάζει πάνω από 200% και έχει οδηγήσει σχεδόν το μισό έθνος σε φτώχεια. Δείχνει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Μιλέι: Η Αργεντινή οφείλει στους πιστωτές της Wall Street σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πληρωμές τόκων την επόμενη εβδομάδα, ενώ χωριστά αντιμετωπίζει δικαστική απόφαση για υπόθεση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την υποτίμηση του Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα δημιούργησε συναλλαγματικά αποθέματα κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και το χάσμα μεταξύ της επίσημης και της παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής μειώθηκε σχεδόν στο 10% από 200%. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι το νόμισμα της Αργεντινής θα υποστεί αυξανόμενη πίεση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ορισμένες αναθεωρήσεις της πολιτικής Μιλέι ως μη βιώσιμες.

 

 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Αργεντινή ξεκινά διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Αργεντινή: Ένα φιλελεύθερο πείραμα αρχίζει

Αργεντινή: Με την υποτίμηση του πέσο ξεκινά η «θεραπεία σοκ»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News