Business & Finance Κυριακή 10/12/2023, 21:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε για τη θεραπεία του σοκ

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε για τη θεραπεία του σοκ

Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής, προειδοποιώντας στην παρθενική του ομιλία, ότι δεν έχει άλλη επιλογή από ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ για να διορθώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από μια προσαρμογή σοκ», δήλωσε στα σκαλοπάτια του Κογκρέσου, φορώντας την προεδρική κορδέλα, με πλήθη υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζουν, παρά το γεγονός ότι ο Μιλέι είπε ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον. «Δεν υπάρχουν λεφτά», ανέφερε. 

«Η απερχόμενη κυβέρνηση μάς άφησε σε τροχιά προς τον υπερπληθωρισμό», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια τέτοια καταστροφή».

Αν και στην παρθενική ομιλία του ως πρόεδρος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι τα κύρια βήματα θα περιλαμβάνουν μια δημοσιονομική προσαρμογή ισοδύναμη με το 5% του ΑΕΠ της χώρας μέσω περικοπών που -όπως είπε- θα επιβαρύνουν «το κράτος και όχι τον ιδιωτικό τομέα».

Εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής την 19η Νοεμβρίου, εξέλιξη που ανοίγει περίοδο αβεβαιότητας στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, βυθισμένη σε βαθιά κρίση.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο εκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε δραστική δημοσιονομική προσαρμογή, στο πλαίσιο προγράμματος που συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Τι σημαίνει η θεραπεία του σοκ που υπόσχεται ο νέος πρόεδρος

Αργεντινή: Νέος υπουργός Οικονομικών ένας πρώην τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ

Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο δεξιός λαϊκιστής Μιλέι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News