Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 10:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Αιφνιδιαστική επιβράδυνση του ΑΕΠ – Πέφτει ο πληθωρισμός

Γαλλία: Αιφνιδιαστική επιβράδυνση του ΑΕΠ – Πέφτει ο πληθωρισμός

Επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο η γαλλική οικονομία, καθώς οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν εν τέλει χαμηλότερες από το προσδοκώμενο.

Καλύτερη ήταν όμως η εικόνα στο πεδίο του πληθωρισμού, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 3,8% τον Νοέμβριο -δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2022- από 4,5% τον Οκτώβριο. 

Ενόσω οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται κατά μήκος του ευρωπαϊκού μπλοκ, μεγάλες οικονομίες βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης. Εξ ου και οι αγορές «ποντάρουν» πλέον μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο, αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι αφήνουν να εννοηθεί οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Πάντως, ο πληθωρισμός στη Γαλλία φαίνεται τελευταία να υποχωρεί με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης εναντίον της ενεργειακής κρίσης. Βέβαια, οι επιμέρους δείκτες, όπως ο πληθωρισμός υπηρεσιών και βιομηχανικών αγαθών, εκπέμπουν θετικά σημάδια. 

Διαφορετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι οι προοπτικές της δεύτερης δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες τον Οκτώβριο συρρικνώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ιδίως εξαιτίας των μειωμένων εξόδων στα τρόφιμα και την ενέργεια.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire, δήλωσε αισιόδοξος για ανάπτυξη 1,4% το 2024. «Θα έχουμε θετική ανάπτυξη το 2023, ενώ ο κόσμος προέβλεπε ότι θα έχουμε ύφεση, και θα έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη το 2024», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Επιβεβαίωση της συρρίκνωσης 0,1% το γ’ τρίμηνο

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News