Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 11:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή ανάπτυξη στη Γαλλία στο τέλος του 2022 – Μικτή εικόνα στην Ευρώπη

Μικρή ανάπτυξη στη Γαλλία στο τέλος του 2022 – Μικτή εικόνα στην Ευρώπη

Απέφυγε τη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 η Γαλλία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει γλιτώσει την ύφεση. Επίσης, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, παίρνοντας ώθηση από τις επενδύσεις και το εμπόριο. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν στασιμότητα στο τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε κατά 6% ετησίως έναντι 5,9% τον Δεκέμβριο. Η μικρή αύξηση δόθηκε από την άνοδο των τιμών τροφίμων και ενέργειας.

Παρότι η γαλλική οικονομία απεδείχθη ανθεκτική στα σοκ του 2022, η γερμανική συρρικνώθηκε, όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία, ενώ επίσης καταγράφηκε συρρίκνωση σε Αυστρία και Λιθουανία. Συνεπώς οι αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν μεν ύφεση στην Ευρώπη, αλλά ήπια. Σημειώνεται πως η διαφορετική εικόνα που παρουσιάζουν Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ και το ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αναπάντεχη συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο – Αναβίωση των φόβων για ύφεση

Ευρωζώνη: Τρίτος μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος

JP Morgan: Η Ευρώπη γλίτωσε την ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News