Κόσμος Τετάρτη 29/11/2023, 21:15
ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Νέος υπουργός Οικονομικών ένας πρώην τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ

Ενας παλιός γνώριμος, ο Λουίς Καπούτο, επιστρέφει στο τιμόνι των οικονομικών της Αργεντινής. Για «επιλογή φιλική προς τις αγορές» κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ στις αναλύσεις τους

Αργεντινή: Νέος υπουργός Οικονομικών ένας πρώην τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, πρόκειται να διορίσει τον Λουίς Καπούτο νέο υπουργό Οικονομίας, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Καπούτο, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως επιλογή φιλική προς τις αγορές όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ήταν μαζί με τον Μιλέι τις περασμένες ημέρες όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ.

«Υπουργός Οικονομίας θα είναι ο Λουίς Καπούτο», δήλωσε ο Μιλέι σήμερα, μιλώντας στον Radio La Red.

Ο Καπούτο, που ήταν ήδη φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της οικονομικής ομάδας του Μιλέι, είχε συναντήσεις με τραπεζικούς αξιωματούχους από την Αργεντινή και το εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα. Σ’ αυτές φέρεται να παρουσίασε τη «θεραπεία σοκ» με την οποία ο νέος πρόεδρος θα επιχειρήσει να αναζωογονήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της Αργεντινής.

Ο Μιλέι από την πλευρά του, συναντήθηκε την Τρίτη με κορυφαίους Αμερικανούς συμβούλους στην Ουάσιγκτον ενώ η οικονομική του ομάδα είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο 58χρονος Λουίς Καπούτο είχε εργαστεί στο παρελθόν ως τραπεζίτης/trader για κολοσσούς όπως η JPMorgan και η Deutsche Bank και είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με τη Γουόλ Στριτ, όπως αναφέρουν οι FT.

Ο ίδιος είχε ενταχθεί ως υπουργός Οικονομίας στην ομάδα του Μαουρίτσιο Μάκρι την περίοδο 2017 – 2018 όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της χώρας, ενώ είχε διατελέσει και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής για ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα το 2018.

Οι Financial Times από την πλευρά τους τον χαρακτηρίζουν «μετριοπαθή», ενώ ο Μάκρι φέρεται να τον αποκαλούσε «Λιονέλ Μέσι των χρηματοοικονομικών». Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Καπούτο είχε πάρει θέση ενάντια στην αντικατάσταση του αργεντίνικου νομίσματος πέσο από το δολάριο την οποία είχε παρουσιάσει ως προεκλογική υπόσχεση ο Μιλέι.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Η πετρελαϊκή εταιρεία YPF σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της μετά τη νίκη του Milei

Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο δεξιός λαϊκιστής Μιλέι

Ανθεί το μπλε δολάριο: Το πέσο καταρρέει, οι Αργεντίνοι στρέφονται στη μαύρη αγορά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News