Green Economy Δευτέρα 20/11/2023, 22:30
GREEN ECONOMY

Αργεντινή: Η πετρελαϊκή εταιρεία YPF σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της μετά τη νίκη του Milei

Αργεντινή: Η πετρελαϊκή εταιρεία YPF σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της μετά τη νίκη του Milei

Η πετρελαϊκή εταιρεία YPF SA της Αργεντινής σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στα χρονικά μετά την εκλογή του αουτσάιντερ για την προεδρία, Javier Milei, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τον κρατικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου και να καταργήσει τους ελέγχους που εμποδίζουν τον τομέα.

Οι αμερικανικές αποθετήριες μετοχές (ADS) της πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας εκτινάχθηκαν έως και 43%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή κίνηση από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται το 1993. 

Αργεντινή: Η πετρελαϊκή εταιρεία YPF σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της μετά τη νίκη του Milei-1

 

Ο Milei έχει υποσχεθεί μια ριζική αλλαγή για να διορθώσει την κακοδιαχείριση δεκαετιών πολιτικής στην ταλαιπωρούμενη από τον πληθωρισμό χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δολαριοποίησης της οικονομίας, του κλεισίματος της κεντρικής τράπεζας και του τερματισμού των ελέγχων στις τιμές των καυσίμων. 

Αυτά τα μέτρα και άλλα έχουν κρατήσει την YPF και τη Vaca Muerta σε «δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο πετρελαϊκός αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Fernando Valle. Θεωρητικά, τα σχέδια του Milei θα πρέπει να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους της YPF και να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις. «Το θέμα είναι αν μπορεί να το πετύχει», είπε.

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες του Milei στον τομέα του πετρελαίου θα μπορούσαν να απορρυθμιστούν από τα 16 δισ. δολάρια που η Αργεντινή κλήθηκε να πληρώσει τον Σεπτέμβριο ως υπόλοιπο του χρέους για την επανεθνικοποίηση της YPF το 2012. Η Burford Capital, η οποία υποστηρίζει τις οντότητες που σύμφωνα με αμερικανικό δικαστή οφείλουν το ποσό, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News