Green Economy Δευτέρα 20/11/2023, 13:11
GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Χαμηλές θερμοκρασίες και γεωπολιτικοί φόβοι ανέβασαν τις τιμές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Χαμηλές θερμοκρασίες και γεωπολιτικοί φόβοι ανέβασαν τις τιμές στην Ευρώπη

Σε υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχθηκε η αγορά το σαββατοκύριακο με την αιφνίδια πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με την κατάληψη του πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενισχύονται αυτή την ώρα (γύρω στη 13:00 ώρα Ελλάδος) κατά περίπου 3%, άνω των 46 ευρώ τη μεγαβατώρα, έχοντας όμως περιορίσει τα κέρδη από νωρίτερα. Ενδεικτικά, πριν από μερικές ώρες, η τιμή ξεπέρασε τις 48 μονάδες, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Bloomberg, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να πέσουν κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα προς το τέλος του μήνα, ανεβάζοντας κατά πάσα πιθανότητα τη ζήτηση για θέρμανση. Παράλληλα, η αγορά επηρεάστηκε από την κατάληψη ενός πλοίου ναυλωμένου από ιαπωνική εταιρεία από αντάρτες Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Η κατάληψη στην Ερυθρά Θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής, οι μεταφορές στον ενεργειακό κλάδο δεν έχουν επηρεαστεί από την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ερυθρά Θάλασσα -συμπεριλαμβανομένης της Διώρυγας του Σουέζ- είναι μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διόδους για το διεθνές εμπόριο, τέτοια περιστατικά μπορεί να επηρεάσουν την αγορά.

«Αυτή τη στιγμή, ό,τι μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα φαίνεται να προκαλεί άνοδο τιμών», σχολίασε στο Bloomberg ο Jonathan Stern, ερευνητής στο Oxford Institute for Energy Studies. «Ίσως η ένταση να διευρυνθεί και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές από το Κατάρ προς την Ευρώπη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη για τέτοια εξέλιξη», τόνισε.

Σημειώνεται πως η αγορά φυσικού αερίου αντιδρά και στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών ενόψει των συνεδριάσεων του ΟΠΕΚ+ αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, η Ευρώπη έχει γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου και έχει διασφαλίσει αρκετές εισαγωγές LNG ενόψει του χειμώνα. Βέβαια, η ήπειρος παραμένει ευάλωτη σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές αγορές να παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν χειμώνα με δύο πολέμους

Capital Economics: Ερχεται ενεργειακή κρίση Νο2; Τι θα σημάνει για την Ευρώπη

Τέλος η χρυσή εποχή των ορυκτών καυσίμων: Κορύφωση κατανάλωσης πριν το 2030 βλέπει η ΙΕΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News