Green Economy Τρίτη 14/11/2023, 07:09
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν χειμώνα με δύο πολέμους

Ενέργεια: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν χειμώνα με δύο πολέμους

Όσο η Ε.Ε. προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τον περασμένο χειμώνα, οι Ευρωπαίοι είδαν τρομακτικούς λογαριασμούς ρεύματος. Φέτος, αν και σαφώς καλύτερα θωρακισμένο, το ευρωπαϊκό μπλοκ οφείλει να προετοιμαστεί για τον δεύτερο πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή, καθώς διακυβεύει να αποσταθεροποιήσει τις ισορροπίες στις ενεργειακές αγορές.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς απειλεί να κλιμακώσει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και να οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση του Ιράν με το Ισραήλ και τους εταίρους του στη Δύση. Παρότι σε αυτή τη φάση επικρατεί μια σχετική ψυχραιμία στις αγορές, και τα δύο αυτά σενάρια μπορεί να προκαλέσουν χάος.

Πετρέλαιο

Πάντως, η Ευρώπη είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την περίπτωση «στενότητας» στη διεθνή αγορά πετρελαίου και ντίζελ, όπως υποστήριξε στο Politico η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson. Οι αξιωματούχοι πήραν το μάθημά τους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προσπαθούν να αντιληφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα όλα τα τρωτά σημεία, ώστε να τα καλύψουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τυχόν έκτακτα περιστατικά, συμπλήρωσε η ίδια.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με στελέχη από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ακριβώς για την κατάλληλη πρόληψη έναντι αναταραχών στην αγορά. «Μετά την εκδήλωση της κρίσης στη Γάζα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή γειτονιά. Η ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντικό πεδίο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, όσο η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι μπλεγμένη σε γεωπολιτικές αβεβαιότητες», δήλωσε η Simson, αποδίδοντας την ψυχραιμία των αγορών στην «ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων της Ευρώπης απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας».

Μέχρι στιγμής, η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις πετρελαϊκές αγορές, αποφεύγοντας μια επανάληψη της αναστάτωσης του 1973, όταν ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ οδήγησε σε εμπάργκο εξαγωγών πετρελαίου από τους μεγάλους παραγωγούς του Κόλπου στους εταίρους του Ισραήλ. Έτσι, οι επενδυτές ποντάρουν ότι εφόσον ο πόλεμος δεν μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση και ιδίως οδηγήσει σε ευθεία εμπλοκή του Ιράν, τότε οι πετρελαϊκές ροές θα παραμείνουν σταθερές.

Φυσικό αέριο

Πιο άμεσος και εντονότερος ήταν ο αντίκτυπος του πολέμου στην αγορά φυσικού αερίου. Έπειτα από αναφορές ότι ένα σημείο εξόρυξης φυσικού αερίου, το Tamar, θα γίνει στόχος πυραυλικών επιθέσεων, το Ισραήλ διέκοψε τις ροές. Και παρότι η χώρα παράγει σχετικά μικρές ποσότητες, είναι βασική πηγή εξαγωγών προς την Αίγυπτο, όπου πλήθυναν οι διακοπές ρεύματος. Έκτοτε οι ροές επανεκκίνησαν, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

Τυχόν κλιμάκωση με το Ιράν ενδέχεται να επιβαρύνει και τις αγορές πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το ένα τρίτο του διεθνούς εμπορίου LNG και το ένα έκτο του πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ. 

Εξαιρώντας το συγκεκριμένο σενάριο, η επιβάρυνση στις αγορές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περιορισμένη, δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία ICIS, υποστηρίζοντας όμως ότι οφείλεται ιδίως στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, η πληρότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο μπλοκ ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τέλος, οι χειμώνες στην Ευρώπη τείνουν πλέον να είναι σαφώς θερμότεροι.

Πάντως, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές φυσικού αερίου εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλότερα από τα επίπεδα πριν τη ρωσική εισβολή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος προσωρινών διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας και επιβράδυνσης στον κλάδο της βιομηχανίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Έτοιμη η Ευρώπη για τον χειμώνα – Δύο οι πιθανοί κίνδυνοι

Η πετρελαϊκή αγορά μετά την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό – Τα σενάρια και ο ρόλος του Ιράν

Οι συνέπειες του πολέμου για την ελληνική οικονομία: Ανησυχία για τα καύσιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News