Green Economy Κυριακή 29/01/2023, 17:01
GREEN ECONOMY

Συνεργασία Κατάρ με TotalEnergies και Eni για έρευνες φυσικού αερίου στον Λίβανο

Συνεργασία Κατάρ με TotalEnergies και Eni για έρευνες φυσικού αερίου στον Λίβανο

Η QatarEnergy υπέγραψε συμφωνία με την TotalEnergies SE και την Eni SpA για την αναζήτηση φυσικού αερίου στα ύδατα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής που προηγουμένως είχε αμφισβητηθεί με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία έρευνας και παραγωγής, η κρατική εταιρεία του Κατάρ θα κατέχει το 30% στα υπεράκτια τεμάχια 9 και 4 και οι γαλλικός και ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός θα κατέχουν πλέον από 35% ο καθένας, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι.

Οι ΗΠΑ μεσολάβησαν πέρυσι για μια ιστορική συμφωνία που έθεσε τέρμα στη διαμάχη μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών Λιβάνου και Ισραήλ για μια δυνητικά πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή στα νερά της Μεσογείου. Και οι δύο χώρες είχαν διεκδικήσει μια περιοχή που κάλυπτε 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα (330 τετραγωνικά μίλια). 

Το Ισραήλ εγκρίνει την επιλογή του Κατάρ να συμμετάσχει στις υπεράκτιες γεωτρήσεις του Λιβάνου

Το σύμφωνο επιτρέπει στις διεθνείς εταιρείες να αρχίσουν την έρευνα για φυσικό αέριο στο υπεράκτιο οικόπεδο 9, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

«Η γεωγραφική θέση του Λιβάνου θα του επιτρέψει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, μαζί με φιλικά κράτη της περιοχής, για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τις διεθνείς εταιρείες να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο χορήγησης αδειών», δήλωσε ο Μικάτι. 

Μια ανακάλυψη θα βοηθούσε, πρωτίστως, στην τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο στον Λίβανο, ο οποίος υποφέρει από ελλείψεις ενέργειας εδώ και δεκαετίες. 

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της TotalEnergies, στην οποία συμμετείχαν η Eni και η Novatek PJSC, κέρδισε την πρόσκληση για έρευνα στα δύο τεμάχια στα τέλη του 2017. Ο όμιλος ξεκίνησε γεωτρήσεις στο τεμάχιο 4 το 2020, αλλά τα απογοητευτικά αποτελέσματα σταμάτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη. Η ρωσική Novatek αποσύρθηκε πέρυσι από τις ερευνητικές προσπάθειες.

Μια ανακάλυψη θα ήταν ευχάριστη οικονομική είδηση για τον Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Μπορεί επίσης να παράσχει πρόσθετους πόρους για το Ισραήλ, καθώς θα δικαιούται πληρωμές εάν προκύψει παραγωγή υδρογονανθράκων από το κοίτασμα.

Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει αρχίσει στο κοίτασμα Καρίς στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, δήλωσε η Energean που αναπτύσσει το κοίτασμα. 

Ο Λίβανος καθυστέρησε την καταληκτική ημερομηνία του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για τα υπόλοιπα υπεράκτια τεμάχια του για τις 30 Ιουνίου. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Συμφωνία 8 δισ. δολαρίων μεταξύ Ιταλίας – Λιβύης

Ανεβάζουν ταχύτητες οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη

ΑΠΕ: Πώς «έτρεξαν» τα αιολικά το 2022 τι περιμένουμε το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News