Green Economy Τετάρτη 1/11/2023, 21:11
GREEN ECONOMY

Κ. Ξιφαράς: Μόνο με παρεμβάσεις στη βασική αγορά θα κρατηθούν οι τιμές στην ενέργεια σε προσιτά επίπεδα

Κ. Ξιφαράς: Μόνο με παρεμβάσεις στη βασική αγορά θα κρατηθούν οι τιμές στην ενέργεια σε προσιτά επίπεδα

Στους παράγοντες που επιτρέπουν σήμερα στην Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ενεργειακής τροφοδοσίας αλλά και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται στη βασική αγορά προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές σε προσιτά επίπεδα αναφέρθηκε από το βήμα του 6ου Athens Investment Forum ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ, ο κ. Ξιφαράς υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη ήταν καλά προετοιμασμένη με «κλειδιά, πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη στενότερη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών της Ένωσης». Ταυτόχρονα, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία με αέριο αγωγού από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας τόνισε ότι η εταιρεία ενισχύει διαρκώς την επιχειρησιακή της εξωστρέφεια, επενδύοντας παράλληλα στην ανάπτυξη νέων υποδομών και στη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της Ν. Α Ευρώπης. «Η συνεργασία μας με τις γειτονικές χώρες είναι καθοριστική και αμοιβαία επωφελής. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε διπλασιάσει τις ποσότητες που εξάγουμε, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου που διαθέτουμε, το οποίο συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια και στοχευμένες αγορές spot φορτίων LNG. H ΔΕΠΑ, δραστηριοποιείται στη χονδρική αγορά εμπορίας φυσικού αερίου, στην Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ συμμετέχει στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Ιταλίας και της Αυστρίας – όντας πλέον μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκ νέου εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο, ο κ. Ξιφαράς διευκρίνισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στη βασική αγορά (TTF), στην κατεύθυνση που έχει εισηγηθεί ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν ήδη από τον Μάρτιο του 2022, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα θα χρειαστεί μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας και την ευκαιριακή αγορά φορτίων, όπως κάνει η ΔΕΠΑ, περισσότερα διμερή συμβόλαια ΡΡΑs για τους μεγάλους πελάτες, διεύρυνση και εμβάθυνση της αγοράς φυσικού αερίου και πλαισίωσή της με εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου.

Στα έργα ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Δημήτρης Ταμβάκης, Project Manager έργων στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κάνοντας λόγο για τα το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ σε φωτοβολταϊκά πάρκα με στόχο να σπάσει το φράγμα του 1 GW. «Στις θυγατρικές μας North Solar και New SpesConcept προστέθηκε η North Solar 1, παράλληλα, οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση των έργων που διαχειρίζεται η νέα θυγατρική βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα ο διαγωνισμός για την κατασκευή τους, ενώ τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ βρίσκονται επίσης σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης», ανέφερε.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι συνέπειες του πολέμου για την ελληνική οικονομία: Ανησυχία για τα καύσιμα

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Γιατί ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση – Η επόμενη ημέρα

Θ. Σκυλακάκης: Μέτρα για το ενεργειακό κόστος ευάλωτων νοικοκυριών, ρευματοκλοπές, στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News