BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Ερχεται ενεργειακή κρίση Νο2; Τι θα σημάνει για την Ευρώπη

Capital Economics: Ερχεται ενεργειακή κρίση Νο2; Τι θα σημάνει για την Ευρώπη

Η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αυξάνει τις πιθανότητες ενός ενεργειακού σοκ, που θα έχει ομοιότητες με εκείνο που σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιεί η Capital Economics. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανησυχήσουν λιγότερο για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό αυτή τη φορά.

Αφότου η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν χαμηλότερες από τα περσινά επίπεδα. Αντίστοιχα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί ελαφρά.

Ωστόσο, η Capital Economics επισημαίνει ότι η σύγκρουση έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας νέας εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, με τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό να εξαρτώνται από την έκταση της αύξησης που θα σημειωθεί.

Από τη μία πλευρά, ένα άλμα στο ενεργειακό κόστος θα μείωνε τα πραγματικά εισοδήματα και θα επιβάρυνε την συνολική ζήτηση, περιορίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά από την άλλη, εάν η αύξηση του ενεργειακού κόστους αναγκάσει τους εργαζόμενους να πιέσουν για υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και ωθήσει τις επιχειρήσεις να ανεβάσουν τις τιμές για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τότε θα εμφανιστούν μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, σημειώνουν οι αναλυτές.

Πρόκειται για τις δευτερογενείς επιπτώσεις που προβλημάτισαν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ όταν οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να αυξάνονται, το 2021, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι τα μέλη της ΕΚΤ θα ανησυχήσουν λιγότερο για τις δευτερογενείς επιπτώσεις αυτή τη φορά.  

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο σφικτή όσο ήταν τότε. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι σε ιστορικό χαμηλό, αλλά δείκτες όπως οι κενές θέσεις εργασίας, οι ελλείψεις εργαζομένων και η ζήτηση εργαζομένων αρχίζουν να υποχωρούν. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ίσως να έχουν σε αυτή τη φάση κάπως μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ για να πιέσουν για αυξήσεις μισθών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ζήτηση είναι πιο αδύναμη, επομένως οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να προστατεύσουν τα κέρδη τους αυξάνοντας τις τιμές. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ευρωζώνη εμφάνιζε ισχυρή ανάπτυξη, αλλά τώρα, η οικονομία είναι στάσιμη εδώ και έναν χρόνο.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι αυτή τη φορά, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης απέναντι σε μια νέα ενεργειακή κρίση θα είναι λιγότερα. Με τις αποδόσεις των ομολόγων στα υψηλά αρκετών ετών, οι κυβερνήσεις θα εστιάσουν σε πιο περιορισμένα μέτρα στήριξης, μόνο για τα χαμηλά εισοδήματα. Άλλωστε, οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. αναμένεται να ισχύσουν και πάλι το 2024, κάνοντας πολιτικά δύσκολη την εφαρμογή δημοσιονομικά χαλαρών πολιτικών.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι η νομισματική πολιτική είναι τώρα σφικτή. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, έχει δηλώσει ότι «ένα υψηλότερο επίπεδο επιτοκίων θα  περιόριζε ισχυρότερα την  κλιμάκωση των όποιων σοκ για την πορεία του πληθωρισμού», δείχνοντας πώς θα σκέφτονταν οι policymakers σε ένα ενεργειακό σοκ.

«Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αγνοούσε μια μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Αλλά δείχνει ότι η Τράπεζα δεν θα έτρεχε κατ΄ ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια ξανά», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.  

Κατά την άποψή τους, η ΕΚΤ θα υιοθετούσε μία στάση «βλέποντας και κάνοντας», ώστε να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει τους μισθούς και τις τιμές. «Είναι πιθανό η αποπληθωριστική επίδραση των χαμηλότερων πραγματικών εισοδημάτων να κυριαρχήσει αυτή τη φορά, κάνοντας την ΕΚΤ πιο dovish», καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης: 

Οι συνέπειες του πολέμου για την ελληνική οικονομία: Ανησυχία για τα καύσιμα

Bloomberg Economics: Τα 3 σενάρια για τη Μ. Ανατολή και το κόστος του 1 τρισ. δολαρίων

Η πετρελαϊκή αγορά μετά την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό – Τα σενάρια και ο ρόλος του Ιράν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News