Business & Finance Τρίτη 2/01/2024, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αργεντινή ξεκινά διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Η Αργεντινή ξεκινά διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφτούν την Αργεντινή αυτή την εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέ Μιλέι για το πρόγραμμα των 44 δισ. δολαρίων.

Η αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Μπουένος Άιρες την Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αργεντινού προέδρου Μανουέλ Αντόρνι κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα έρθουν ούτε πόσο καιρό αναμένεται να μείνουν.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Μιλέι, Νικολά Πόσε, και ο υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, θα ηγηθούν των συνομιλιών με το προσωπικό του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Αντόρνι.

Η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ σχεδόν 2,6 δισ. δολάρια σε λήξεις χρέους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Θα είναι οι πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Μιλέι και του προσωπικού του ΔΝΤ από τότε που ο νέος πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου του 2023.

Απλώς και μόνο η παρουσία μιας αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σηματοδοτεί αλλαγή τόνου από τον Μιλέι σε σχέση με τον προκάτοχό του, Αλμπέρτο Φερνάντεθ, ο οποίος διεξήγαγε σχεδόν εξ ολοκλήρου συνομιλίες εκτός Αργεντινής ενώ επέκρινε δημόσια τον θεσμό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικρότησε τα πρώτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μιλέι, τα οποία περιελάμβαναν ανακοινώσεις για απότομες περικοπές δαπανών φέτος και υποτίμηση του νομίσματος κατά 54%, χαρακτηρίζοντάς τα «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την αποκατάσταση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Το πρόγραμμα της Αργεντινής με το ΔΝΤ προσέκρουσε σε μία σειρά από εμπόδια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Φερνάντες, καθώς η οικονομική ομάδα του καθυστέρησε τις συνομιλίες και έχανε συνήθως βασικούς στόχους του προγράμματος, αν και συνέχισε να λαμβάνει εκταμιεύσεις από το Ταμείο

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στο La Nacion, ο Μιλέι είπε ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει το οικονομικό του σχέδιο που βασίζεται στη λιτότητα.

«Το Ταμείο μας βλέπει ως ήρωες», είπε ο Μιλέι. «Εργαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τη συμφωνία».

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Ένα φιλελεύθερο πείραμα αρχίζει

Αργεντινή: Με την υποτίμηση του πέσο ξεκινά η «θεραπεία σοκ»

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε για τη θεραπεία του σοκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News