Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 09:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Με την υποτίμηση του πέσο ξεκινά η «θεραπεία σοκ»

Αργεντινή: Με την υποτίμηση του πέσο ξεκινά η «θεραπεία σοκ»

Τη «θεραπεία σοκ» της οικονομίας ξεκινά η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, με την υποτίμηση του πέσο κατά τουλάχιστον 50% έναντι του δολαρίου. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Javier Milei, είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo ανακοίνωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα μειωθεί στα 800 πέσος ανά δολάριο ΗΠΑ, από περίπου 391 πέσος. Επίσης, προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές, ενώ «παγώνουν» οι  δαπάνες για ορισμένες μεγάλες κρατικές συμβάσεις και διαφημίσεις.

Όπως είπε ο Caputo, κληρονόμησε τη χειρότερη οικονομία στην ιστορία της Αργεντινής και αναγκάζεται να λάβει μέτρα για να αποφύγει τον υπερπληθωρισμό.

«Θα είμαστε χειρότερα από ό,τι πριν για μερικούς μήνες, ειδικά στον πληθωρισμό. Και το λέω γιατί, όπως λέει ο πρόεδρος, είναι καλύτερο να λέμε μια άβολη αλήθεια παρά ένα βολικό ψέμα», είπε ο Caputo.

Η Αργεντινή παλεύει με μία πληθωριστική κρίση, με τις τιμές να αυξάνονται κατά περίπου 150% τον τελευταίο χρόνο. Έχει επίσης χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα, υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο η Αργεντινή οφείλει 44 δισ. δολάρια, χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά» και είπε ότι θα συμβάλουν στη δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

«Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, προσθέτοντας ότι είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Από το 2019, η Αργεντινή έχει διατηρήσει το νόμισμά της τεχνητά ισχυρό, ελέγχοντας αυστηρά την κίνηση του χρήματος. Αυτό οδήγησε σε τεράστια ζήτηση για δολάρια στην άτυπη αγορά συναλλάγματος, όπου το πέσο κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την επίσημη ισοτιμία.

Ο Milei, που ορκίστηκε την Κυριακή, είχε προαναγγείλει μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες προεκλογικά. Στην εκστρατεία του εμφανιζόταν με αλυσοπρίονο, που συμβόλιζε την πρόθεσή του για περικοπές.  Έχει ήδη καταργήσει εννέα υπουργεία, κάτι που σύμφωνα με τον Caputo, θα μειώσει κατά 34% τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν περισσότερα δημόσια έργα που, όπως όλοι οι Αργεντινοί γνωρίζουν, συχνά καταλήγουν στις τσέπες πολιτικών ή επιχειρηματιών που βρίσκονται σε υπηρεσία», είπε ο Caputo.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε για τη θεραπεία του σοκ

Αργεντινή: Νέος υπουργός Οικονομικών ένας πρώην τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ

Αργεντινή: Τι σημαίνει η θεραπεία του σοκ που υπόσχεται ο νέος πρόεδρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News