Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 14:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 1,5 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι το 2023

Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 1,5 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι το 2023

Χρονιά ανάκαμψης ήταν το 2023 για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index, οι 500 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την συνολική τους περιουσία κατά 1,5 τρισ. δολάρια το 2023, αφότου είχαν χάσει 1,4 τρισ. δολάρια το 2022.

Για μία ακόμα χρονιά, οι περιουσίες τους εμφάνισαν μεγάλη συσχέτιση με τις επιδόσεις των τεχνολογικών μετοχών, οι οποίες αναρριχήθηκαν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση, για τον επίμονο πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων και τη γεωπολιτική αναταραχή.

Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 48% ή κατά 658 δισ. δολάρια, εν μέσω του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Κανένας δεν τα πήγε καλύτερα από τον Elon Musk, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να πάρει πίσω τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, από τον Γάλλο μεγιστάνα της πολυτέλειας, Bernard Arnault. Ο CEO της Tesla έγινε κατά 95,4 δισ. δολάρια πλουσιότερος κατά τη διάρκεια του 2023, αφότου έχασε 138 δισ. δολάρια το 2022. Σε μία καλή χρονιά τόσο για την Tesla όσο και για την SpaceX, ο Musk έχει πλέον μία απόσταση «ασφαλείας» 50 δισ. δολαρίων από τον Arnault, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ζήτησης για πολυτελή είδη στην LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, αύξησε  την περιουσία του κατά 70 δισ. δολάρια φέτος και πλέον δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Arnault για τον τίτλο του δεύτερου πλουσιότερου στον κόσμο.

Ο δημιουργός του Facebook και CEO της Meta, Mark Zuckerberg, έγινε κατά 80 δισ. δολάρια πλουσιότερος.

Βέβαια, ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους υπήρξαν και χαμένοι, όπως ο Ινδός επιχειρηματίας Gautam Adani, ο οποίος έχασε  21 δισ. δολάρια μόνο στις 27 Ιανουαρίου και 37,3 δισ. δολάρια στο σύνολο του 2023, αφότου η Hindenburg Research, που ειδικεύεται στο short selling, δημοσίευσε μια αρνητική έκθεση για την Adani Group.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων – Η Αρχαία Ελλάδα, η μάχη για την κληρονομιά και ένα σκάνδαλο

Steve Ballmer: Πώς ένας πρώην μάνατζερ βγάζει 1 δισ. δολάρια χωρίς να κάνει το παραμικρό

Το σίριαλ μιας περιουσίας: Ο κληρονόμος, ο Mαροκινός κηπουρός του και τα δισεκατομμύρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News