Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 18:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τζεφ Μπέζος μπαίνει στην κούρσα του δορυφορικού ίντερνετ

Ο Τζεφ Μπέζος μπαίνει στην κούρσα του δορυφορικού ίντερνετ

Στον τομέα του δορυφορικού ίντερνετ επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Ο λόγος για το «Kuiper» που θέλει να ανταγωνιστεί ανοιχτά της υπηρεσίες που παρέχει το «Starlink» του Έλον Μασκ. 

Σήμερα, δύο δορυφόροι (ο KuiperSat-1 και ο KuiperSat-2) αναμένεται να εκτοξευτούν για το διάστημα ξεκινώντας έτσι και επίσημα το πρότζεκτ. Σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 3.200 δορυφόροι θα εκτοξευτούν τα επόμενα χρόνια με σκοπό να παρέχουν ίντερνετ σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. 

Οι δύο δορυφόροι θα φτάσουν στο διάστημα με τον πύραυλο Atlas-5 και αναμένεται να μπουν σε τροχιά στα 500 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Η εκτόξευσή τους θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. 

Βασικός «αντίπαλος» για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι, μεταξύ άλλων, ο χρόνος. Η Amazon διαθέτει άδεια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) για τη χρήση των απαραίτητων ραδιοσυχνοτήτων, αλλά οι όροι αυτής της άδειας απαιτούν να είναι σε τροχιά τουλάχιστον το μισό σύστημα Kuiper μέχρι τον Ιούλιο του 2026. Η πλήρης ανάπτυξη του Kuiper πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2029.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να εκτοξευτούν χιλιάδες δορυφόροι. Η Amazon έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με εταιρείες πυραύλων για σχεδόν 100 πτήσεις. Ωστόσο, ο κύριος όγκος αυτών των αποστολών έχει κλειστεί με πυραύλους που ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. Συχνά, οι νέοι πύραυλοι αποτυγχάνουν στις πρώτες εκτοξεύσεις τους. 

Το σχέδιο «Kuiper» ξεκίνησε το 2018 και κοστίζει κατά προσέγγιση τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος είναι η Amazon να ενταχθεί στην αγορά του δορυφορικού ίντερνετ στην οποία σήμερα κυριαρχεί η SpaceX του Έλον Μασκ, με 4.800 λειτουργικούς δορυφόρους σε τροχιά. Η εταιρεία Eutelsat-OneWeb με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δημιουργήσει ένα δίκτυο 620 δορυφόρων, αλλά ο κατάλογος των επίδοξων επιχειρηματιών στον τομέα αυξάνεται συνεχώς με παρόμοια εγχειρήματα να ανακοινώνονται στον Καναδά, την ΕΕ και την Κίνα. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News