Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αποικισμός του Άρη θα ήταν ακριβός και επικίνδυνος – Αλλά ο Elon Musk θέλει να το κάνει

Ο αποικισμός του Άρη θα ήταν ακριβός και επικίνδυνος – Αλλά ο Elon Musk θέλει να το κάνει

Ο Elon Musk μιλά εδώ και δύο δεκαετίες για τον στόχο του να δημιουργήσει μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη. Αλλά αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν επιχειρούν επί του παρόντος — εν μέρει λόγω του απίστευτου κόστους μιας τέτοιας αποστολής. 

Ο Musk, που είναι διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής μηχανικός της SpaceX, αναφέρεται στις διαπλανητικές του φιλοδοξίες περισσότερο σαν πρωταγωνιστής επιστημονικής φαντασίας παρά σαν επιχειρηματίας με business plan.

Το τελευταίο διαστημικό πρόγραμμα που πλησίασε τις φιλοδοξίες του Musk για διαπλανητικά ταξίδια ήταν το πρόγραμμα Apollo της NASA, στο πλαίσιο του οποίου οι Αμερικανοί έφεραν έξι διαστημόπλοια και 12 αστροναύτες στη σελήνη, στα μέσα του 20ού αιώνα.  Σε σημερινά χρήματα, το Apollo κόστισε πολύ περισσότερα από 280 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η προσωπική περιουσία του Musκ, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Πώς σκοπεύει, λοιπόν, ο Musk να χρηματοδοτήσει την αποικία του στον Άρη; Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, ελπίζει ότι τα κέρδη από τις άλλες δραστηριότητες της SpaceX, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας δορυφορικού ίντερνετ, θα βοηθήσουν στην αποστολή στον Άρη. Η SpaceX έχει επίσης αντλήσει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τράπεζες και επενδυτές, σε αποτίμηση που της δίνει τον τίτλο της πολυτιμότερης μη εισηγμένης εταιρείας του κόσμου. 

Βέβαια, όπως σημειώνει το CNN, η  SpaceX πιθανότατα απέχει ακόμη πολλά χρόνια από την ανάπτυξη όλης της τεχνολογίας που θα απαιτούσε μια αποικία στον Άρη. Η εταιρεία βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του Starship της, ενός τεράστιου συστήματος πυραύλων και διαστημοπλοίων που ο Musk ελπίζει ότι θα μεταφέρει φορτία και ανθρώπους στο διάστημα. 

Ο Musk υπολόγισε ότι η ανάπτυξη του Starship θα κοστίσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τόνισε ότι η SpaceX θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει «εκατοντάδες» δορυφόρους πριν πάνε στο διάστημα ανθρώπινες ζωές.  

Εάν τελικά γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα, οι άποικοι θα χρειαστούν αεροστεγείς οικοτόπους για να τους προστατεύσουν από τον τοξικό αέρα και τη θανατηφόρα ακτινοβολία που πέφτει ως βροχή στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ατομικές βόμβες στον Αρη 

Ο Musk έχει ένα σχέδιο για να καταστήσει τον Άρη έναν ελκυστικό προορισμό για τους ανθρώπους. Το λεγόμενο Terraforming αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο οι άνθρωποι θα διαμορφώσουν τον Άρη περισσότερο σαν τη Γη, αντλώντας αέρια στην ατμόσφαιρα. 

Θα ήταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα ίδια αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική κρίση στον πλανήτη μας για να γίνει η ατμόσφαιρα του Άρη πιο παχιά, πιο ζεστή και πιο φιλόξενη για τη ζωή. Ο Musk έχει προωθήσει την ιδέα ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη ρίψη ατομικών βομβών στον πλανήτη.

Επιπλέον η ιδέα ότι ο Άρης θα μπορούσε μια μέρα να φιλοξενήσει μια μητρόπολη και — ενδεχομένως — έναν τουριστικό προορισμό, αναγνωρίζεται από επιστήμονες. 

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. 

Δεν είναι ακόμη σαφές, για παράδειγμα, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι άποικοι του Άρη. Είναι αστροναύτες της NASA, πλούσιοι που αναζητούν συγκινήσεις ή υπάλληλοι της SpaceX;

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:  

Αυτή η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει «πρατήρια καυσίμων στο διάστημα»

Β. Κορέα: Causus beli μία παρέμβαση στις δορυφορικές λειτουργίες της από τις ΗΠΑ

H NASA θέλει να καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News